Innlandsporteføljen er i disse dager på besøk i de ulike bio-hubene som løftes opp som industriområder for vekst og sirkulærøkonomi gjennom grønne sidestrømmer. Klosser Innovasjon bistår to av disse hubene, Sirkulære Solør og Trehørningen, med å avdekke og utløse nye forretningsmuligheter og bidra til at hubene får på plass en masterplan som strategisk verktøy.

Regine Behrens Dyreng, leder for bærekraftsinnovasjonsprogrammet Klosser Resiliens bistår de involverte bedriftene i arbeidet sammen med Sofia Davidson.

– Vi ser at arbeidet med videreutviklingen av innovasjonsideer og styrkingen samarbeidet mellom bedriftene kan gi besparelser både for samfunn, miljø og ikke minst økonomisk. Resultater som kan redusere kostnader eller avdekke nye inntektsmuligheter er viktig for bedriftene og dette motiverer dem til å løse problemer i felleskap. Å etablere grønne sidestrømmer påvirker kjernevirksomheten positivt – ikke minst økonomisk, sier Dyreng.

Hun er svært fornøyd med Statsforvalteren i Innlandet, Innovasjon Norge og Innlandet Fylkeskommune sine innspill og strategi for å synliggjøre hubene nasjonalt gjennom å få på plass en masterplan for hver hub.

PÅ BESØK: Innlandsporteføljen besøker Sirkulære Solør. Foto: Innlandet Fylkeskommune

Sirkulære Solør

Sirkulære Solør representerer det som kalles en ledende sirkulær biohub. Her finner du blant annet landets største sagbruk, Moelven Våler og landets største sponplatefabrikk, Forestia AS som sammen med NAF Trafikksenter, Braskereidsfoss kornsilo samt noen transportaktører har gått sammen med om å planlegge en multifuelstasjon. Dette skal sikre for eksisterende og nye aktører konkurransekraft slik at de kan levere grønn transport gjennom tilgang på fossilfritt drivstoff.

I biohuben jobbes det med flere innovasjonsprosjekter basert på sirkulærøkonomi, blant annet etablering av returtrefabrikk og bruk av overskuddsvarme til etablering av nye biobaserte næringer. Klosser Innovasjon har bistått Sirkulære Solør med ulike prosjekter bla gjennom bærekraftsinnovasjonsprogrammet Klosser Resiliens som er støttet av Innlandet Fylkeskommune.

Trehørningen

På Trehørningen ligger det flere bedrifter og to av disse, Sirkula IKS og Eidsiva Bioenergi, jobber nå sammen som biohub om utviklingen av en Masterplan som skal synligjøre innovasjonsmuligheter innen sirkulærøkonomi. I arbeidet inngår også kartlegging av arealer for utvidelse eller ny virksomhet og behovet for ny eller bedre utnyttelse av kraft.

Begge virksomheter har fått nasjonal oppmerksomhet og ser nå på hvordan deres praksis og formidlingen av denne kan skape en «best practice». Klosser Innovasjon bistår arbeidet som skal lede fram til en Masterplan.

Innlandsporteføljen besøker Trehørningen, Sirkula og Eidsiva Bioenergi. Fra venstre: Ane Måntrøen (IFK), Regine B Dyreng (Klosser Innovasjon), Jørn Fallet (Innovasjon Norge), Ingrid Staveland Reppe (Sirkula), Knut Finstad (Eidsiva Bio), Jorunn Thingnes (Sirkula), Øyvind Hundseid (Eidsiva Bio), Fredrik Breien (IFK), Sofia Davidson (Klosser), Øyvind Nordstrand (IFK), Martje Benöhr (IFK), Håkon Lauvålien (Innovasjon Norge). Inga Blæsterdalen (Statsforvalteren) bak kamera. Foto: Innlandet Fylkeskommune.

Fakta om biohubene i Innlandsporteføljen:

  • Innlandsporteføljen løfter fram de viktigste grønne innovasjonsprosjektene i fylket som har størst mulighet til å lykkes med eksport og verdiskaping.
  • Porteføljen består av konkrete samarbeidsprosjekter som næringsliv, klynger og forskningsmiljø kan realisere på kort eller mellomlang sikt.
  • Felles for prosjektene i Innlandsporteføljen er at de jobber mot industriell symbiose og sirkulære verdikjeder. Industriell symbiose betyr at bedrifter samarbeider om å bruke hverandres biprodukter, avfall eller overskuddsmaterialer. For eksempel kan overskuddsvarme fra én fabrikk brukes til å varme opp en annen. På den måter skaper vi verdi av ressurser som ellers hadde gått til spille.
  • Sirkulære verdikjeder handler om å utforme produksjons- og forbrukssystemer som reduserer avfall. Målet er kontinuerlig resirkulering av produkter og materialer. Slik blir brukte produkter omgjort til nye, og vi reduserer avfall og utnytter ressursene på en bedre måte. Samlokaliserte bedrifter som samarbeider på denne måten, kalles en hub i Innlandsporteføljen.