Hvordan få mer holdbar mat ved hjelp av potetskrell? Det har et forskningsprosjekt på Hamar funnet ut, og får nå nesten fem millioner kroner til å ta det store skrittet ut i markedet.

Det spennende prosjektet ledes av institutt for bioteknologi ved Høgskolen i Innlandet i tett samarbeid med Klosser Innovasjon.

– Solid søknad

– Jeg tror vi fikk disse pengene fordi vi hadde en solid søknad på alle aspekter, tross risikoen som ligger der. Det er spennende innovasjon og vi har med relevante industriaktører på laget, sier innovasjonssjef Nis Valentin i Klosser Innovasjon på Hamar.

Forskningen på potetskrell har blitt gjort i samarbeid med matforskningsinstituttet Nofima på Ås og et laboratorium ved Universitetet i York i Storbritannia.

Forskergruppa har funnet en metode for å ta ut naturlige antioksidanter av potetskrell. Dette er virksomme stoffer som kan brukes til å gi matvarer bedre holdbarhet, og som kan benyttes i stedet for kunstige tilsetningsstoffer. Og det er dette Forskningsrådet har tro på at det er et marked for.

STOR GLEDE: Mange års forskning ligger bak prosjektet som nå har fått millionstøtte. Fra venstre rådgiver Sofia Davidson i Klosser Innovasjon, professor Knut Olav Strætkvern ved Høgskolen i Innlandet og innovasjonssjef Nis Valentin Nielsen i Klosser Innovasjon.

Fra dyrefor til matredder

Vanligvis blir potetskrell brukt i dyrefôr, eller det havner i søpla. Nå skal det få nytt liv som matredder. Det er mange fordeler med at potetskrell kan erstatte kunstige tilsetningsstoffer som brukes i mange matvarer i dag.

– Det gir både miljømessige, helsemessige og økonomiske fordeler. Bare i Innlandet genereres det mange tonn med potetskrell, påpeker Knut Olav Strætkvern, professor på institutt for bioteknologi i Hamar.

I mange år har HINN-forskerne i miljøet på Hamar forsket på hvordan man kan utnytte bioprodukter bedre.

Deler ut totalt 100 millioner

21 forskningsprosjekter med lovende kommersielt potensial får nå totalt 100 millioner kroner i støtte av Forskningsrådet for å ta de neste stegene fra forskning til marked.

Innvilgelsen av prosjektet er et av flere resultater av det fruktbare samarbeidet mellom Klosser Innovasjon og Høgskolen i Innlandet på vurdering og målrettet arbeid med forskningsresultater med kommersielt potensiale.