Målet med prosjektet er å erstatte syntetiske tilsetningsstoff i matvarer med naturlig planteråstoff. Prosjektet ledes av Høgskolen i Innlandet og Klosser Innovasjon, i samarbeid med Nofima og Biorenewables Development Centre i York.
Nå har prosjektet fått 500.000 kroner fra Norges Forskningsråd til det videre arbeidet.
Naturlig planteråstoff som tilsetningsstoff
– Det er ingen hemmelighet at matvarer som er rike på fett og olje harskner og etter hvert blir uspiselige når de eksponeres for luft. På fagspråket kalles dette lipid oksidasjon, og forringer både kvaliteten og smaken på maten, forteller prosjektleder i Klosser Innovasjon, Nis Valentin Nielsen.
For å hindre at kvaliteten på matvarene forringes, tilsettes antioksidanter. Dette er kjemiske stoffer som beskytter eller senker oksidasjonen.
Ekstrakt fra potetskrell
I planter finnes det et rikt utvalg av naturlige stoffer med antioksidant-effekt som beskytter mot skadelig oksidasjon.
– I forkant av BioConserve-prosjektet ble det utviklet en enkel og robust ekstraksjonsmetode for naturlige antioksidanter fra planteråstoff basert på potetskrell. Potetskrell utgjør et betydelig avfallsprodukt fra produksjonen av pommes frites, flak og chips, med lite annen verdi enn som tilskudd til kufôr eller til biogass, fortsetter Nielsen.
– Det er en kjent sak at potetskrell er kjent for å inneholde antioksidanter og helsebringende stoffer. Utfordringen har tidligere vært å trekke ut stoffene og nyttiggjør disse i andre matvarer, sier han.
– Sentralt for samarbeidet i NCE Heidner Biocluster er innovasjon og kommersialisering av nye ideer med utspring fra særlig et økt fokus på bærekraft og å ta i bruk ny teknologi. Viktigheten av økt samarbeid og nye samarbeid er også sentralt, sier klyngeleder i NCE Heidner Biocluster, Kristiane Haug Berg.
– Den sirkulære økonomien baserer seg jo som kjent på et system av lukkede kretser, der det som er biprodukt eller avfall fra én krets er råstoff for en annen krets. Dette er et spennende prosjekt som vi gleder oss til å følge med på sier hun.
Utfører realistiske tester
Ekstrakt laget av skrell har blitt testet i liten skala i vegetabilske oljer og har vist svært god beskyttende effekt.
Nå skal det utføres mer realistiske tester, og prosjektet har som mål å vise at ekstraksjonsmetoden fungerer i større skala. Videre skal prosjektgruppen vise hvordan skrell-ekstraktet kan virke konserverende i et tørt matprodukt.
– Effekten av antioksidant fra potet brukt i større batcher av en mat-modell, vil bli sammenlignet med syntetiske tilsetningsstoffer. I tillegg til den praktiske tilnærmingen, vil prosjektet utarbeide egnede forretningsmodeller, samt å sikre patentrettigheter (IPR). Samtidig vil det også bli viktig å kartlegge veien mot en godkjennelse av et naturlig tilsetningsstoff fra potetskrell, forteller professor ved Høgskolen i Innlandet, Knut Olav Strætkvern.
Skal finne naturlige alternativer
Produsenter av mat, kosmetikk og farmasøytiske produkter har brukt syntetiske kjemikalier som antioksidanter over lang tid. Men en økende bekymring for om de er trygge, for eksempel fra rapporter om å være hormonforstyrrende, har rettet fokuset hos industri og forbruker mot naturlige alternativer, som vi jobber med nå, sier Strætkvern.
Illustrasjonsfoto. Potetskrell er kjent for å inneholde antioksidanter og helsebringende stoffer. Foto: Rakel J. Berg
Les mer:
Fenolsyre som naturlig konserveringsmiddel.
NRK Innlandet: Potetskrell skal gi mer holdbar mat.
P4: Potetskrell skal gi mer holdbar mat.