Foss Mekaniske AS har vokst ut av dagens lokaler og investerer 25 millioner kroner i et splitter nytt verksted på Rudshøgda.

Daglig leder Carl Ole Foss i Foss Mekaniske AS planlegger å starte gravingen til våren, med innflytting i nytt bygg 1. desember 2020. Dermed går han fra 230 kvadratmeter i Åsmarka til 1.800 kvadratmeter langs E6. Og med en romslig ny tomt er det også plass til flere utvidelser, noe som trengs dersom Foss Mekaniske skal fortsette sin eventyrlige vekst.

Foss Mekaniske er inkubatorbedrift hos Klosser Innovasjon. Klosser Inkubator er et verktøy for nyskapende gründere og bedrifter med vekstpotensial, hvor bedrifter får tilgang til profesjonelle forretningsutviklere, kompetanse, kapital og nettverk.

Klosser Innovasjon har blant annet bidratt til at Foss Mekaniske fikk tilskudd fra Miljøteknologiordningen, og har bistått bedriften med byggtekniske diskusjoner, produktutvikling, vekststrategi og markedstiltak.

– Klosser oppleves som en veldig god motivator og sparringspartner, sier Foss.

Fra 1 til 9 ansatte
I 2005 startet Foss opp et enkeltmannsforetak uten noen særlige vekstplaner. De første årene leide han ut sin egen arbeidskraft til andre bedrifter, og i 2007 sto dagens bygg ferdig.  I 2012 ble enkeltmannsforetaket omdannet til et AS, og i 2014 ansatte Foss den første ansatte utenom seg selv.

I dag er de ni ansatte og to innleide, og bedriften styrer mot en omsetning på over 14 millioner kroner i 2019. Foss har selv regnet ut at dersom veksten fortsetter kan bedriften i 2025 ha 19 ansatte og omsette for 32 millioner kroner. I 2030 kan tallene være 26 ansatte og 43 millioner kroner.

Foss Mekaniske driver med engineering, maskinering, sveising, mekanisk arbeid, service og vedlikehold, og har kunder over store deler av Østlandet. Kjernen av kundene er produserende industribedrifter på Østlandet.

Ung og stabil arbeidskraft
Foss er tydelig på at den store veksten de har hatt i stor grad skyldes at bedriften har gjort en god jobb. Han skryter av ung og stabil arbeidskraft med fagkompetanse og stor lærevillighet.

Og det er varierte jobber Foss Mekaniske utfører, der fellesnevneren er stål. Blant annet har de bygget en vanningsmaskin for Biri planteskole, en krydderdoseringsmaskin til fetaost for Synnøve Finden og de reparerte skadene på det berømte stupetårnet i Hamar høsten 2018.

Nå jobber de blant annet med et eget prosjekt, med en maskin som skal renske grøftekanter langs grusveger. Planen er at maskinen blant gras, kvist og planter, skal sile ut massene som havner i grøftene fra selve vegen, slik at disse massene kan tilbakeføres på vegen. Det er både en maskin som sørger for gjenbruk, og som bidrar til bedre vedlikehold av grøftene. Snart starter de med å bygge prototypen.

 

Bilde: VEKSTBEDRIFT: Daglig leder Carl Ole Foss i Foss Mekaniske as har gått fra en til ni ansatte, og snart settes spaden i jorda for et nytt verkstedbygg.
Foto: Privat