I en verden der klimaendringer og konflikter fører til store konsekvenser for matproduksjonen, er matberedskap viktigere enn noen gang. 31. oktober samles eksperter, politikere og innovatører på Biotown-konferansen på Hamar, for å diskutere hvordan vi kan møte disse utfordringene.

For første gang på 20 år skal Norge fylle beredskapslagre med korn. Krigen i Ukraina fører til betydelige konsekvenser for global matproduksjon og matsikkerhet. Dette gjennom ødelagte avlinger og infrastruktur som gir redusert matproduksjon, forstyrrelser i forsyningskjeder, økte matpriser, sult og mangel på mat mange i land. Og flere uroligheter og kriger banker på døren.

Hva skjer på Biotown?

  • Norsk matberedskap: Hvordan kan vi sikre at vi har nok mat, selv i krisetider?
  • Klimavennlig matproduksjon: Hvordan kan vi produsere mer mat med mindre belastning på miljøet? Vi får høre om innovative løsninger som kan redusere matsvinn, øke jordas fruktbarhet og gjøre landbruket mer bærekraftig.
  • Teknologi for fremtidens matproduksjon: Kunstig intelligens, geodata og andre teknologier kan revolusjonere landbruket. Hør hvordan disse verktøyene kan brukes for å øke avlingene, forbedre dyrevelferden og redusere miljøpåvirkningen.
  • Norsk matproduksjon i verdensklasse: På Biotown får du høre om spennende prosjekter innenfor planteforedling, husdyrgenetikk og matteknologi.

Hvorfor du bør delta:

  • Bli inspirert: Hør om de nyeste innovasjonene innen matproduksjon.
  • Utvid nettverket ditt: Møt andre som er engasjert i matproduksjon og matberedskap.
  • Få kunnskap: Lær mer om hvordan vi alle kan bidra til en bedre matberedskap.

Matberedskap

– Matproduksjon i usikre tider er tema når vi for tiende året på rad arrangerer konferansen Biotown på Hamar torsdag 31. oktober, inviterer adm.dir. Frank Larsen i Klosser Innovasjon.

Hit kommer fylkesordfører Thomas Breen for å snakke om matberedskap og forsvar. Kristiane Haug Berg, som leder agrifoodtech-satsingen i Klosser, vil ta for seg hvordan et nytt klima vil kreve en annen matberedskap. Elisabeth Gjems, som leder Innlandet bondelag, vil fortelle hvordan landbruket skal levere i forhold til matberedskap og klimavennlig produksjon.

Klimaendringene har allerede begynt å påvirke den globale matproduksjonen. Økte temperaturer, mer ekstremvær og skiftende nedbørsmønstre skaper utfordringer som både tørke og flom. Dette påvirker avlinger, endrer vannforsyningen, kan gi nye skadedyr og sykdommer og kan i verste fall føre til konflikt om vannressurser.

Samfunnsoppdrag fôr

Et viktig steg er regjeringens samfunnsoppdrag som har som mål at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034. Dermed er økt selvforsyning og bruk av norske råvarer satt på dagsorden. Gunnar Søndstøl fra Veterinærinstituttet, som er forsker og tidligere medlem av Vitenskapskomiteen for Mattrygghet og Miljø, vil belyse dette.

Matberedskap er mer enn mat på bordet. Under Biotown får vi høre om spennende norske innovasjoner og hva dette vil ha å si for norsk matberedskap. Felleskjøpet spiller en viktig rolle i Samfunnsoppdrag fôr ved å bidra med sin omfattende kompetanse innen fôrutvikling og bærekraftig landbruk. Kari Ljøkjel i Felleskjøpet Fôrutvikling vil fortelle hva de legger i dette samarbeidet. Knut Olav Strætkvern fra HINN vil gi oss et innblikk i sin forskning på norskproduserte konserveringsmidler. Til Biotown kommer også Fredrik Schmidt Fotland i Wastech, som har utviklet teknologi som omdanner matavfall til jord og gjødsel.

Optimalt utgangspunkt

Et robust utgangspunkt er nøkkelen til en vellykket produksjon. Jogeir Magnar Agjeld i Norsk Landbruksrådgivning vil dele innsikt i hvordan bønder kan forberede seg for å møte fremtidens utfordringer. Simen Myhrene i Moleda presenterer en kjemikaliefri løsning for å sikre sunne planter fra et tidlig vekststadium. Eli Grindflek i Topigs Norsvin vil fortelle hvordan norsk genetikk kan bidra til en mer bærekraftig og produktiv husdyrproduksjon, basert på et omfattende forskningsarbeid.

Teknologi og presisjonslandbruk

Klimaendringene driver fram innovative løsninger i landbruket. Joe Amundsen i Evici vil demonstrere hvordan geodata og kunstig intelligens kan optimalisere ressursbruk og redusere miljøpåvirkningen. Engebreth Faerden fra Völur presenterer innovativ teknologi som benytter kunstig intelligens for å optimalisere slakteprosessen. Bærekraftsleder Cecilie Hultmann i Nortura vil dykke ned i sirkulariteten i husdyrproduksjonen.

Kunstig intelligens (KI) revolusjonerer landbruket. Thordur Arnason i Capgemini vil dele erfaringer fra spennende bruk av KI innen agrifoodtech.

– For å møte de globale utfordringene knyttet til matberedskap og klimaendringer, kreves det samarbeid og kontinuerlig innovasjon. Biotown 2024 er en arena for å diskutere både utfordringer og muligheter, og fremme kunnskapsdeling, sier Larsen.

Meld deg på Biotown ved å klikke her

For tiende året på rad setter Klosser spennende tema på dagsorden under konferansen Biotown. I år med tema Klima og krig - matberedskap i usikre tider.