I en verden preget av rask teknologisk utvikling, klimaendringer og økende ekstremvær, er matsikkerhet og beredskap høyt oppe på agendaen i samfunnsdebatten. For Graminor AS, som utvikler plantesorter tilpasset norske og nordiske vekstforhold, er klimaendringene en utfordring de opplever i sitt daglige virke.

- Vi i Graminor arbeider kontinuerlig med å utvikle nye sorter som er tilpasset de unike klimaforholdene i Norge, og AI kan hjelpe med å forstå og forutsi hvordan ulike sorter vil prestere under ulike temperaturforhold og værmønstre, sier Kristin Børresen, administrerende direktør i Graminor. Foto: Linda-Theres Trondsen

Kristin Børresen, administrerende direktør i Graminor, deltar sammen med flere kolleger på kompetansehevingsprogrammet The AgriFoodTech AI Initiative, organisert av NCE Heidner Biocluster og Klosser Innovasjon. Målet med programmet er å styrke AI-kompetansen i AgriFoodTech-virksomheter i Norge.

– Vi i Graminor ser at kunstig intelligens (AI) er en kraftfull teknologi og et verktøy som utvikler seg svært fort, og som vi skal ta i bruk. Og det aller viktigste for oss i første omgang er å vite hva som skjer, samt heve kompetansen i organisasjonen, sier Børresen.

AI-kompetanse fra ledende eksperter gir verdifulle innspill

Graminor bruker foreløpig ikke AI i stor skala, men er godt i gang med å implementere teknologien i sin virksomhet.

Deltakelsen på The AgriFoodTech AI Initiative er derfor både viktig og relevant.

– Programmet, med foredragsholdere som har solid AI-kompetanse, gir oss verdifulle ideer og inspirasjon til hvordan teknologien kan brukes hos oss. Vi ser at AI kan bidra med å effektivt analysere og ta i bruk store mengder med data. I en slik problemstilling er det for eksempel nyttig å ha med representanter fra SINTEF, sier Børresen, og legger til at initiativet er et godt eksempel på hvordan en klynge bør fungere.

Praktisk bruk av AI

– For to år siden investerte vi i en optisk sorteringsmaskin for poteter som bruker kunstig intelligens til å forbedre presisjon og effektivitet i sorteringsprosessen. Ved hjelp av AI sorterer maskinen poteter basert på skallkvalitet, sykdomstegn og størrelse – langt mer nøyaktig enn det et menneskelig øye kan se, sier Børresen.

Dette er et godt eksempel på hvordan AI kan bidra til å automatisere og forbedre arbeidsflyt i matproduksjon.

– Vi har også begynt å utforske bruken av multispektrale kameraer som gir verdifull innsikt om helse og fysiologisk tilstand i plantene, fortsetter hun.

Fremtidens muligheter med AI

– Som en direkte konsekvens av klimaendringene vet vi at sykdommer i Europa raskere vil komme til Norge, sier Børresen. I dag kan ikke AI forutse sykdomsutbrudd. Men Børresen mener at teknologien har stort potensiale for å kunne antyde utbrudd i fremtiden. Dette kan hjelpe bønder med bedre planlegging og redusere risikoen for tap av avlinger.

AI og matsikkerhet

Matsikkerhet og -beredskap starter med genetikken. Du må ha de riktige sortene som kan dyrkes i Norge.

– Vi i Graminor arbeider kontinuerlig med å utvikle nye sorter som er tilpasset de unike klimaforholdene i Norge. AI kan hjelpe med å forstå og forutsi hvordan ulike sorter vil prestere under ulike temperaturforhold og værmønstre, forklarer hun. Dette øker matsikkerheten ved å sikre at norske bønder har tilgang til robuste, tilpassede sorter.

AI for bærekraftig matproduksjon

– I møte med klimaendringer må landbruket tenke nytt. AI kan bidra til å utvikle nye metoder for matproduksjon som er mindre avhengig av tungt utstyr og store arealer, sier Børresen.

Børresen synes det var inspirerende å høre om hvordan AI kan hjelpe andre næringer, spesielt laksenæringen, som hun mener har utfordringer med bærekraft. AI kan brukes til å finne mer bærekraftige løsninger for oppdrett. Eksempelvis ved å identifisere alternative fôrkilder eller bedre måter å håndtere sykdomspress og forurensning på.

Råd til andre aktører

For virksomheter som vurderer å ta i bruk AI i matproduksjon, har Børresen et klart råd:

– Skaff deg god nok kompetanse internt i virksomheten. Det handler ikke bare om å bruke AI for å bruke AI, men om å forstå hva du trenger og hvordan teknologien kan løse de riktige problemene. Ved å øke kompetansen internt, vil virksomheter kunne gjøre mer informerte beslutninger om hvordan AI kan bidra til bærekraftig vekst og utvikling, avslutter hun.

Et knippe ansatte fra BioBank AS, Capgemini, Felleskjøpet Fôrutvikling, Geno SA, Graminor, Hias IKS, Høgskolen i Innlandet, Klosser Innovasjon, MIMIRO, NIBIO, Norsvin SA og Sirkula IKS på samling i regi av The AgriFoodTech AI Initiative. Foto: Linda-Theres Trondsen

The AgriFoodTech AI Initiative

I år styrker Klosser Innovasjon og NCE Heidner Biocluster AI-kompetansen for AgriFoodTech-virksomhetene i Norge. Programmet, The AgriFoodTech AI Initiative, er utviklet for å øke kompetansen innen kunstig intelligens (AI) og sikre effektiv implementering og utnyttelse av AI-teknologi i AgriFoodTech-virksomheter. Graminor er en av flere virksomheter som deltar på programmet.

Hovedmålet er å øke effektivitet, bærekraft og innovasjon i matproduksjonsindustrien ved å styrke bedriftenes AI-kompetanse. Gjennom programmet får deltakere tilgang til blant annet kurs, webinarer, praktiske øvelser og inspirerende foredrag. De får også veiledning fra erfarne eksperter og blir en del av et nettverk av likesinnede fagfolk.

Kjappe fakta

  • Utviklet av NCE Heidner Biocluster
  • Åpent for alle i verdikjeden for matproduksjon
  • Eksklusivt for AgriFoodTech-næringen
  • Tilbyr digitale kurs, webinarer, praktiske øvelser og foredrag
  • Veiledning fra erfarne eksperter
  • Nettverksbygging med andre bedrifter i AgriFoodTech-næringen
  • Midler fra Innovasjon Norge

Har du spørsmål om programmet? Kontakt programansvarlig Anja Løkken Stokke.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster er Norges ledende næringsklynge innen grønn bioøkonomi og bærekraftig matproduksjon. Hovedmål for klyngesamarbeidet er å styrke medlemsvirksomhetenes internasjonale konkurransekraft, og å være et utstillingsvindu for bærekraftige løsninger innen matproduksjon.

Medlemsvirksomhetene jobber med forskning, innovasjon og kommersialisering innen avl, bioteknologi, fôrutvikling og restråstoff.

Næringsklyngen NCE Heidner Biocluster er et nøkkelprosjekt i Klosser Innovasjon, og et av våre viktigste instrumenter for å skape vekst, innovasjon og bærekraftig forretningsutvikling.

Les mer om NCE Heidner Biocluster her.