Under årets Biotown vil du bli kjent med teknologiene som gjør det mulig å produsere mer mat, mer bærekraftig. Dette er teknologi som verden etterspør og flere av dem er utviklet i Norge!

Forfatter: Siv Hatlen Heimdal

Er det mulig å produsere mer mat med færre innsatsfaktorer? Ja, det er det!

Selskapene DAT, Kilter og Agdir står bak presisjonsteknologier som gjør det mulig å produsere mer eller samme mengde med mat, men med betydelig mindre bruk av plantevernmidler og gjødsel.

Det er mulig fordi sensorer og kameraer kan identifisere akkurat hvor det lønner seg å bruke innsatsfaktorene. Resten av åkeren forblir urørt. Bruk av presisjonsteknologi er ikke bare bra for bondens lommebok, men vil også redusere miljø- og klimafotavtrykket til jordbruket.

Send bærene i badstua

Visste du at om du damper jordbær så trenger du ikke å bruke plantevernmidler?

Jordbærprodusent og agrifoodtech-gründer Simen Myhrene har utviklet et spesielt skap hvor han damper jordbærplantene før han setter de i produksjon. Fri for skadegjørende bakterier er det ikke nødvendig med plantevermidler!

DAMPER PLANTENE: Jordbærprodusent og agrifoodtech-gründer Simen Myhrene har utviklet et spesielt skap hvor han damper jordbærplantene før han setter de i produksjon.

Foto: Klosser Innovasjon

Snart flyr traktoren over jordet

Du har kanskje hørt om roboter på jordet, men hva med flyvende traktorer?

Droner kan nå overta flere av traktorens oppgaver, men med bedre fremkommelighet, presisjon og utslipp. Uten at tunge jordbruksmaskiner pakker jorda, vil også jordhelsen forbedres.

Det trønderske selskapet Biodrone kan så, gjødsle og gjøre avanserte dataanalyser med hjelp av droneteknologi.

Satellittdata finner sau på beite og grensa til naboen

Satellittdata er ikke bare kjekt når man befinner seg på steder man ikke vet hvor er. Satellittdata er også blitt et viktig verktøy i matproduksjonen.

Både e-bjella til FindMy og teknologien til Digifarm bruker data fra satellitter når de skal finne dyr på beite eller jordskiftegrenser. Ved å utnytte satellittdata kan vi utnytte utmarka enda bedre til matproduksjon og få mer ut av åkerproduksjonen.

DRONETEKNOLOGI: Droner kan nå overta flere av traktorens oppgaver, men med bedre fremkommelighet, presisjon og utslipp.  Det trønderske selskapet Biodrone kan så, gjødsle og gjøre avanserte dataanalyser med hjelp av droneteknologi. 

Foto: Biodrone

Kua er ingen klimaversting

Storfeproduksjon har blitt utpekt som en lite bærekraftig matkilde på grunn av metanutslipp. Flere norske bedrifter har tatt utfordringen og utvikler nå løsninger for en mer klimavennlig og bærekraftig storfeproduksjon.

Geno ser om det er mulig å avle frem kyr som slipper ut mindre metan. SpermVital øker sannsynlighet for drektighet med å forlenge livet til spermier. Völør bruker kunstig intelligens til å optimalisere skjæring og bearbeiding av kjøtt bedre opp mot markedsbehovet.

AgriFoodTech-landslaget

Under Biotown 9. november 2022 vil også den nye satsingen AgriFoodTech Norway bli presentert.

Satsingen skal samle landslag av teknologibedrifter der Norges sterkeste innovasjonsmiljøer innenfor næringen går sammen for å styrke bedriftenes muligheter for suksess.

Teknologien som de norske bedriftene har utviklet er for god til å bare holde for oss selv. Skal vi produsere mer bærekraftig mat må vi lykkes med å få norske teknologibedrifter ut i de internasjonale markedene. Det vil også bety økt verdiskaping og sysselsetting i Norge. En vinn-vinn situasjon!