Klosser Innovasjon jobber for at innlandsoppdrett av røye skal bli ei ny næring i Innlandet.Siste helgen i januar hadde vi med oss potensielle røyeoppdrettere fra Innlandet på studietur til Nordmøre, for å se og lære av de som gjennom mange år har arbeidet innenfor laksenæringen.

I løpet av turen ble det besøk hos Nofima Akvaforsk på Sunndalsøra, hvor Per Brunsvik viste oss rundt i yngelavdelingen og i deres RAS-anlegg (resirkuleringsanlegg) for laksefisk. Vi fikk også høre om Akvaforsk sitt avlsprogram for ulike arter.

Videre gikk turen til Tingvoll Fjordhotell for middag med lokale råvarer, nettverksbygging og fagseminar. Her ble vi kjent med den noe ukjente laksehistorien fra 70-tallet fortalt av grunnleggeren av Nofima Akvaforsk Sunndalsøra og tidligere spesialrådgiver, Arne Kittelsen.

Det ble også satt fokus på viktigheten av tilgang på avlet materiale for oppstart av industriell akvakultur, der gründeren av Svanøy Laks, Ola Sveen, som også tok oss gjennom mange av de utfordringene de møtte før den kommersielle suksessen.

Hos TingvollFisk as, som drives av Halvor Kittelsen, ble det omvisning i alle deler av gjennomstrømningsanlegget. Kittelsen driver med oppdrett av rognkjeks, som er en ivrig lakselus-spiser.

Deltakerne fikk også et innblikk i aquaponics, hvor oppdrett av fisk som tilapia blir kombinert med grønnsaksdyrking.

Se filmen fra studieturen her: