2024 har vært et svært produktivt år for Klosser Innovasjon. Vi har jobbet tett med en rekke spennende bedrifter, både etablerte og nystartede, for å bidra til å realisere deres nyskapende ideer.
Klosser Innovasjon spiller en sentral rolle i å styrke næringslivet i Innlandet. Ved å støtte nyetableringer og innovasjonsprosjekter, bidrar vi til å skape arbeidsplasser og øke regionens konkurransekraft.
– Innlandet har et stort potensial for nyetableringer takket være sin strategiske beliggenhet og solide industrikompetanse. For å realisere dette potensialet kreves det imidlertid en langsiktig strategi, sier adm.dir. i Klosser Innovasjon, Frank Larsen.
Her er støtte til industriell etablering og vekst av vesentlig betydning.
– Satsningen må kobles til en inkubator og et utviklingsmiljø som kan tilby helhetlige utviklingsmiljøer, tilpasset de svært individuelle behovene til industrielle startups, sier inkubatorleder Werner Melby.


Behov for industrikompetanse
Klosser har i løpet av 2024 bistått vel 60 store og små industribedrifter med et bredt spekter av kompetanse, for å for å legge til rette for vellykket etablering, omstilling og vekst.
– Vår erfaring er at både små og store selskaper trenger innovasjonsstøtte. Dette gjelder både etablerte selskaper og industrigründere. Klosser har bidratt med industrikompetanse og annen kompetanse som kreves for å industrialisere og skalere opp virksomheten, sier Lars Gillund, daglig leder for Klosser avd. Kongsvinger.
Felles for flere av initiativene som har ambisjon om å bygge ny industri, er at de trenger mye støtte for å klare å etablere en industriproduksjon som både er lønnsom, langsiktig og klimavennlig.
Innovasjonsarena for sirkulærøkonomi
Som pådriver for bærekraft og innovasjon spiller Klosser en sentral rolle i Innlandsporteføljens målsetning om å bidra til at industrien skaper nye sirkulærøkonomiske forretningsmodeller.
– Gjennom Klosser Resiliens har vi skreddersydd et program hvor deltakerne jobber målrettet med å finne løsninger på problemer som gir gevinst for både økonomi, miljø- og samfunn, sier Regine Behrens Dyreng, leder for Klosser Resiliens.
Gjennom å bistå industri-klynger og huber med å finne fram til ny ressursutnyttelse og nye grønne forretningsområder, bidrar vi til å øke bedriftenes inntjening samtidig som miljøavtrykket reduseres.
– Tilgang på ny teknologi og digitalisering vil ytterligere sette fart på prosessene i 2025, sier Behrens Dyreng.
Tilgang til kapital, kunder og kompetanse
Klossers kjerneoppdrag er å bidra til nye bedriftsetableringer, samt å skape vekst hos bedrifter. Dette gjør vi ved å hjelpe gründere med å starte bedrifter, eller bistå etablerte bedrifter med sine innovasjonsprosjekter.

– Vi er stolte over å se dristige gründere som lykkes i å bygge lønnsomme bedrifter både nasjonalt og internasjonalt, sier en fornøyd inkubatorleder Kristian Bakke Haugen i Klosser Innovasjon.
En viktig del av vår støtte til bedriftene er å hjelpe dem med å skaffe kapital, både via virkemiddelapparatet og private investorer.
– For oss er det viktig at gründerne får tilgang til det de trenger for å lykkes: kapital, kunder og kompetanse, sier inkubatorleder Kristian Bakke Haugen i Klosser Innovasjon. – Mange av våre bedrifter får sin første kunde gjennom våre nettverk.
Agrifoodtech i fokus
Et viktig satsingsområde for Klosser er AgriFoodTech. Her jobber vi for å gjøre norske bedrifter innen landbruksteknologi mer konkurransedyktige internasjonalt, og bidra til å utvikle nye, bærekraftige løsninger innen matproduksjon.
– Vi har identifisert over 200 AgriFoodTech-selskaper i Norge, hvorav mange holder til i Innlandet, sier leder for Agrifoodtech Innlandet, Kristiane Haug Berg.
Ved å tilby kompetansehevingsprogrammer og tilrettelegge for investeringer, ønsker vi å styrke denne voksende sektoren. Jobben vi gjør i Innlandet finansieres av Innlandet fylkeskommune.

Øker AI-kompetansen hos bedriftene
Klosser har et sterkt fokus på digitalisering og anvendt kunstig intelligens. Gjennom ulike initiativer jobber vi for å styrke AI-kompetansen i norske virksomheter. Sammen med Nemonoor, den nasjonale huben for kunstig intellligens, har vår nasjonale næringsklynge NCE Heidner Biocluster utviklet kompetanseprogrammet The AgriFoodTech AI Initiative.
– Vi har erfart at behovet er stort når det kommer til kunnskap rundt anvendt AI, og planlegger å videreføre dette programmet og andre kompetanseprogram i 2025, sier Gurill Narum Mediaa, daglig leder i NCE Heidner Biocluster.

Brobygger mellom forskere og virksomheter
Som nylig utnevnt teknologioverføringskontor (TTO) for Universitetet i Innlandet, vil Klosser Innovasjon bidra til å kommersialisere forskningsresultater og styrke samarbeidet mellom akademia og næringsliv.
– Vi ønsker å være en brobygger mellom forskere og virksomheter. Sammen kan vi utvikle nye produkter og tjenester som kommer samfunnet til gode, sier innovasjonssjef Nis Valentin Nielsen.
Ved å støtte gründere, fremme innovasjon og bygge sterke nettverk, bidrar vi til å skape en mer bærekraftig og konkurransedyktig region.
Fakta:
Klossers Inkubator er vårt viktigste verktøy for å hjelpe gründere til å starte bedrifter med stort vekstpotensial, eller for å bistå eksisterende bedrifter med innovasjonsprosjekter og vekst. Vårt inkubasjonsprogram er en del av det nasjonale inkubatorprogrammet til Siva. Dette gir gründervennlige priser og garanti for høy kvalitet.
Klossers inkubator har i løpet av 2024:
-
vurdert vel 70 vekstideer.
-
tatt opp 18 nye bedrifter i inkubasjon.
-
jobbet med 76 bedrifter som har vært i inkubasjon.
-
bistått bedriftene med bl.a. søknader om finansiering og innhenting av investorkapital.
-
gitt inkubator-bedriftene tilgang til et nettverk på nærmere 500 forskjellige bedrifter gjennom klynger og bedriftsnettverk.
Deltakelse i klynger og nettverk er for mange bedrifter en naturlig del av forretningsstrategien. Derfor har vi etablert, og fasiliterer, flere bransjespesifikke klynger og bedriftsnettverk:
-
NCE Heidner Biocluster er en nasjonal ledende næringsklynge innenfor Agri-, Food- og Biotech. Klyngen er en koblingsarena for medlemmer og tilknyttede økosystem for bærekraftig verdiskapning lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
-
7sterke er en industriklynge som består av en mengde små og store bedrifter som samhandler og innoverer i Kongsvingerregionen. Klyngens formål er å forbedre industriens rammebetingelser, stimulere til innovasjon, vekst, økt produktivitet og kompetanseutvikling hos medlemmene.
-
6Kloke Industriklyngen i Elverumregionen er et nettverk for de fremste industribedriftene fra seks kloke kommuner; Elverum, Trysil, Engerdal, Stor-Elvdal, Åmot og Våler. 6Klokes formål er å skape flere aktiviteter og økt samhandling mellom industriaktørene i regionen for økt synlighet/attraktivitet, verdiskaping og vekst.