Marianne Wimmer gikk fra å vite lite om skogbruk til å bli skogingeniør for å kunne overta familiens skogeiendom. Med utgangspunkt i naturens ressurser har hun skapt bedrift og arbeidsplasser basert på kortreiste råvarer og opplevelser; en bedrift som stadig vokser og er i endring. 

For som kjøttprodusent i Gransjøberget Viltkjøkken og med Gransjøberget Sæter som base for selskaper, overnatting, jakt og fiske har gründer Marianne Wimmer virkelig nok å henge fingrene i. 

Vi treffer henne travelt opptatt med å produsere og pakke bedriftens populære elgpølser. Og det innimellom planlegging av overnattinger i forbindelse med gjester på elgjakt.  

– Vi blir nok ikke rike av dette, men fokuset er å bygge stein på stein. En kontrollert økning av både produksjon og salg, sier Marianne Wimmer, som både er daglig leder og styreleder. 

Det hele startet da Marianne så muligheter for utvikling av det gamle setertunet som fulgte med skogeiendommen; Gransjøberget Sæter. Stedet ble satt i stand og siden har gjester av mange slag samt jegere på elgjakt hatt tilhold der. Langt fra bebyggelse og støy serveres mat med egenproduserte produkter gjerne fra den vedfyrte bakerovnen siden stedet ikke har elektrisitet. 

– Grunnet behov for økt kapasitet, ble en gammel låve fra bygda flyttet dit opp i 2013, med plass til 50 gjester, forteller Wimmer. 

VIL PÅ SÆTRA: Gjester står i kø for å oppleve Gransjøberget Sæter med jakt og trivsel, der høydepunktet for mange er serveringen av maten fra viltkjøkkenet. Foto: Privat

UNIK SMAK: Gransjøberget viltkjøkken lokker med flere produkter med Spesialitetsmerket, og daglig leder Marianne Wimmer kan servere smakfulle produkter av elg. Foto: Privat

Fra kjøkken til pølsemakeri
Parallelt med fokus på gjestevirksomhet så Marianne behovet for å få på plass et cateringkjøkken på gården for å lage gjestemat. Siden medhjelper i kjøkkenet også var utdannet pølsemaker var ikke vegen lang for å teste ut produksjon av elgpølser og elgkarbonader. Det falt i smak, for snart ble kjøkkenet for lite og upraktisk. 

– Vi måtte enten gi oss eller tenke større, sier Wimmer, som jo også skulle ha arbeidsoppgaver til ansatte gjennom vinteren når det er sesongstengt på Gransjøberget Sæter.  

Sent i 2017 sto et lite, nytt pølsemakeri ferdig på gården og en jevnere produksjon ble igangsatt. Fler og fler satte pris på de gode smakene og i 2019 ble elgpølsene og elgkarbonadene tildelt Spesialitetsmerket, og i 2020 fikk elgsylta samme merke. To turer til den store matmessa i Berlin, IGW, har det også blitt, sist i januar 2020. 

Korona-smell ga nye kunder
Mars 2020 kom med et smell. 

– Vi la en plan i februar om at våre hovedkunder skulle være fra HoReCa-markedet og i begynnelsen av mars knyttet vi mange gode kontakter på den store SMAK-messa i Lillestrøm. Uka etter stengte Norge… Vi mistet plutselig alle kundene våre i hotell og restaurant. De ansatte ble raskt permittert da vi ikke så helt hvor dette bar. Mannen min og jeg tok jobben med å selge ut lageret gjennom flere Reko-ringer. Salget tok litt av og i mai skjønte jeg at medarbeiderne våre måtte tilbake i produksjonen igjen, sier Wimmer. 

Viltkjøkkenet økte omsetningen med 12 prosent i 2020 og endte med en omsetning på 1,9 millioner kroner.  

– Men vi slet oss nesten fullstendig ut på Reko-ringene, mye arbeid og mange kilometer, konstaterer hun. 

Men krisetidene hadde skaffet bedriften nye kunder i privatmarkedet, som de ønsker å beholde selv om hotell- og restaurantmarkedet nå kommer tilbake. De jobber med et bestillingssystem «klikk og hent» og håper hytteeiere på veg til Trysil enkelt kan kjøre innom på veg til hytta. 

– Det blir spennende å se hvordan dette fungerer, vi må hele tiden snu oss litt rundt og se på nye salgskanaler og metoder, sier hun. 

Matnyttig bistand fra Klosser Inkubator
Hun trekker fram all hjelpen hun har fått fra Klosser Innovasjon, gjennom at Gransjøberget Viltkjøkken er tatt opp som inkubatorbedrift der. Det innebærer at bedriften over tid får subsidiert bistand til vekst og utvikling.  

– Vi har vært inkubatorbedrift hos Klosser Innovasjon i flere år. De bidrar til å bygge bedriften vår mer lønnsom og ikke minst være en god «ballspiller» med oss, sier hun. 

Her er nettverk og kompetanse to viktige elementer, noe Wimmer setter stor pris på i en krevende og travel arbeidshverdag. Gransjøberget har blant annet fått bistand i forhold til implementering av systemer som vil gjøre det enklere å øke salget, samt bistand i forhold til en større investering i ny pakkemaskin. Samtidig er det fokus på samarbeid med andre aktører og strategi for vekst gjennom nyansettelser.  

– Nå jobber vi sammen med inkubatoren for å få alle disse elementene til å henge sammen i en forretningsmessig lønnsom sammenheng, noe som både er krevende og viktig, sier Wimmer. 

POPULÆRE ELGPØLSER: Det er hektisk i viltkjøkkenet, for det skal produseres elgpølser i lange baner. Selv om Marianne Wimmer trives i produksjonen, så drømmer hun om å få enda bedre tid til å drive Gransjøberget Sæter. Foto: Privat

Fakta

Navn: Marianne Smitt-Amundsen Wimmer fra Elverum (57) 
Forretningside: Egen lokalmatproduksjon og drift av Gransjøberget Sæter
Ambisjon: Foredle 9 tonn kjøtt i året og bli markedsledende på viltprodukter i Innlandet
Finansiering: Har fått både investeringstilskudd og bedriftsutviklingstilskudd fra Innovasjon Norge, inntekter fra egen skogsdrift
Eiere: 100% egeneid 

Dette har Klosser Inkubator bistått med: 

  • Rådgivning i forbindelse med bygging av nytt pølsemakeri 
  • Overordnet strategisk tenking
  • Lagerstyringssystem 
  • Bistått med å søke midler fra Innovasjon Norge  
  • Kobling mot samarbeidspartnere og leverandører 

 Klosser Inkubator

  • er et verktøy for nyskapende gründere og for eksisterende bedrifter med vekstpotensial
  • bistår med utvikling av forretningsideer, forretningsutvikling, produktutvikling og -design, innhenting av kapital samt tilgang til nettverk og samarbeidspartnere
  • er offentlig subsidiert slik at bedrifter lettere skal få bistand med sine innovasjonsprosjekter
  • er en del av Klosser Innovasjon som har kontorer på Hamar, Kongsvinger, Elverum, Tynset og Kirkenær

Les mer på  Klosser Inkubator