Laftegründeren Esten Kjølvang ble nylig kåret til Årets innovatør i Innlandet. Tirsdag fikk han besøk av næringsministeren.

– Ja det har vært travle dager, smiler gründer Esten Kjølvang. – Jeg fikk en veldig god prat med næringsministeren, som tydelig syntes at det vi jobbet med var interessant, sier Kjølvang.

Kjølvang driver Kinnlimarka Eiendom AS og Østlaft Bygg AS på Rudshøgda, begge bedrifter er datterselskaper av av Østlaft as.

Tirsdag hadde Kjølvang æren av å vise næringsminister Jan Christian Vestre rundt i den nye og moderne bedriften. For mens næringsminister Jan Christian Vestre selv har vært godt i gang med å bygge opp det som skal bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, har Kjølvang bygd opp det som skal være den mest miljøvennlige laftefabrikken.

ENGASJERT: Det var en engasjert næringsminister Jan Christian Vestre (til venstre) som tirsdag denne uken fikk omvisning i den moderne og innovative laftebedriften Kinnlimarka Eiendom /Østlaft Bygg av gründer Esten Kjølvang. Foto: Privat

– Det er viktig for oss å få fram hvor bærekraftig produktet vårt er, sier Kjølvang.

Gjennomføringsevne utover det vanlige
Prisen Årets innovatør ble delt ut under arrangementet Industriprisen på Raufoss i slutten av oktober. Kjølvang visste at han var nominert, men ikke at det var ti nominerte bedrifter. Derfor var gleden stor da juryen kunne utrope Kjølvang som vinner med denne begrunnelsen:

– Årets innovatør er full av gode og kreative ideer, men har i tillegg også vist en utpreget evne til å sette dem ut i livet, og det har blitt lagt for dagen en gjennomføringskraft og gjennomføringsevne langt utover det vanlige. I tillegg er det tydelig at de kreative ideene og tankene ikke har redusert evnen til å samhandle med andre for å få de beste løsningene, heter det i juryens begrunnelse.

Juryen har vektlagt Kjølvangs kreativitet gjennom hele verdikjeden, hvor det leveres tradisjonsrik laft med ulik stokkhøyde og med norsk lafteknute utviklet med moderne teknologi.

– Årets innovatør har tatt hjem produksjon fra lavkostland, og når det i tillegg er snakk om et tradisjonelt håndverk, som når blir utført i en automatisert produksjonslinje med utgangspunkt i tegninger fra egenutviklet tegneprogram, og i tillegg de smarte tankene for hele verdikjeden, mener juryen vi har en verdig vinner av prisen som årets innovatør.

Oppbyggingen av fabrikken og produksjonen på Rudshøgda ble startet opp i 2016. Østlaft AS er morselskapet og 100 eid av Kjølvang. Østlaft bygg AS står for salg, byggeledelse og tegninger, mens Kinnlimarka Eiendom AS er fabrikken som produserer tømmerhytter og tømmerhus.

– Vi brukte fire år på bygging og ferdigstillelse. Alt var innovasjon, det var mye som måtte på plass og vi fikk Covid-19 oppe i hele prosessen, sier Kjølvang.

FEIRET: Flere ansatte ved Østlaft Bygg AS var med på feiringen da Esten Kjølvang ble kåret til Årets innovatør i Innlandet. Fra venstre Eirik Fossbråten (salg), Hege Monica Feiring (salg), Esten Kjølvang (gründer & eier), Asgeir Fløtlien (daglig leder), Brede Moldstad (byggeleder) og Johnny Alnæs (salg). Foto: Privat

Stor nytte av Klosser Innovasjons inkubator
Bedriften ble raskt tatt opp som inkubator i Klosser Innovasjon, noe Kjølvang beskriver som avgjørende for mye av det som har skjedd. Dette fra oppstarten i forhold til valg av tomt, byggetegninger og planlegging, til bistand med å velge tekniske løsninger, og som støttespiller i forhold til forhandlinger om finansiering.

– Gjennom inkubatoren har vi fått bistand og hjelp med søknader gjennom hele prosessen, noe som har gitt meg midler blant annet gjennom Skattefunn og bedriftsintern opplæring. Jeg har også over år hatt med meg en viktig sparringspartner, noe som er viktig ettersom jeg er tilnærmet alene i ledelsen, sier Kjølvang.

Kjølvang er opptatt av bærekraft, og har et spennende prosjekt på gang sammen med Klosser Innovasjons bioinkubator.

– Der skal vi se på hvordan vi bedre skal kunne utnytte våre overskuddsmaterialer, sier Kjølvang.

For tiden får han bistand av Klosser Innovasjons inkubator i forhold til rekruttering, produksjonsoptimalisering og -effektivisering, logistikk og kapitalinnhenting.

– Det at Esten Kjølvang ble Årets innovatør er en veldig gledelig og hyggelig nyhet, og en vel fortjent pris, sier inkubatorleder Werner Melby i Klosser Innovasjon.

Bak Industriprisen Årets innovatør står NCE Manufacturing og TotAl-gruppen som årlig inviterer industribedrifter i Innlandet til å konkurrere om industripriser i kategoriene årets lærling, årets ansatt, årets team, årets innovatør, årets bærekraftsprosjekt og hedersprisen.

.