Undersøkelser viser at Kongsvingerregionen har potensiale for en dobling av omsetning mot 2030, for de 15 største eksisterende bedriftene. 29. november samlet bedrifter og eksperter seg til idémyldring hos Innlandet Science Park på Kongsvinger i regi av Klosser Innovasjon.
Formålet med workshopen
Formålet med workshopen var å utforske muligheter for smarte energiløsninger, gjennom samarbeid mellom bedrifter og eksperter. Basert på kartlegging av energiforbruk og intervjuer med bedriftene, ønsker prosjektet å identifisere teknologi som kan bidra til å redusere energiforbruk og effekttopper i eksisterende industri.
I workshopen var vi innom tematikk som omhandlet muligheter for energisamarbeid, presentasjon av forbruksdata og vurderinger av mulighetsrom, oppsummering av intervjuer med bedriftene samt hvordan teknologi kan redusere forbruk og øke kapasitet.
Innledere til tematikken kom fra Akershus Energi og CREDS (Senter for digitalisering og bærekraft), og workshopen ble ledet av Klosser Innovasjon.
Disse lokale bedriftene var representert: Schütz Nordic, Maarud, Salsus, Norske Backer, Eidsiva Bioenergi, IQU og First Seafood.
I tillegg bidro Peak Shaper, Merelektro og Power Pal.
Idésprint
Deltakerne ble delt inn i grupper for å diskutere, og komme med ideer rundt problemstillinger som bedriftene står overfor. Muligheter for samarbeid og teknologiutnyttelse som kan frigjøre effekt og redusere forbruk, ble også diskutert.
Ut ifra dette er målet å legge til rette for nye investeringer og mer effektive energiløsninger.
Mål for prosjektet
Gjennom dette forskningsprosjektet vil vi utvikle nye måter å samarbeide og bruke teknologi på for å lage industrielle «smart grids». Dette har ikke blitt gjort i Norge før.
Vi skal undersøke hvordan vi kan gjøre industrien mer bærekraftig ved å bruke eksisterende energiinfrastruktur fleksibelt, samarbeide mellom nærliggende industribedrifter og mellom industri og energiselskaper. Dette krever ny teknologi, bruk av data for å forstå energiflyt og -bruk (AI), og nye grønne energikilder.
Noen av problemstillingene som prosjektet vil jobbe med er:
– Hvordan regelverk og regulatoriske forhold hindrer av effektiv bruk av energiøkosystemet?
– Hvordan smart styring av strømforbruket i industri, bidrar til å redusere effekttopper og strømforbruk?
– Hvilke samspills- og forretningsmodeller kan muliggjøre en mer fleksibel utnyttelse av energisystemet?
Samarbeidspartnere
Samarbeidspartnere i prosjektet er: 7sterke, Klosser Innovasjon, OsloMet, Telenor, GHG Eiendom, Elvia, Akershus Energi og Slomarka grunneierlag
Prosjektet er støttet av Regionale Forskningsfond (RFF). Les mer om prosjektet HER.