Potato Scandinavia 2025 arrangeres 21. august på Grinder Gård i Grue kommune. Under Potato Scandinavia 2025 setter vi søkelyset på matproduksjon som en del av totalforsvaret – en sentral satsing i Innlandet. Det faglige programmet i utstillingsteltet reflekterer dette gjennom aktuelle foredrag og en engasjerende paneldebatt om matberedskap i krisetider.

På årets messe får du

  • Maskindemo i felt – Her har utstyrsleverandørene en unik mulighet til å vise hva maskinene duger til i praksis.
  • Utstilling – De fleste leverandørene er representert for å vise fram siste nytt innen potetproduksjon og jordbearbeiding.
  • Sortsfelt – Her kan du se forsøksfelt med både eksisterende og nye potetsorter i realistiske omgivelser.
  • Fagforedrag – Her får du de siste oppdateringene fra utstyrsleverandører, rådgivere og forskere på potetrelaterte temaer.
  • Omvisning på Hverbergsmoen Potetpakkeri – Stift bekjentskap med et av Europas mest moderne pakkeri.
  • Mat & Drikke – Det vil være matservering på plassen.

Se utstillerne her >> Utstillere – Potato Scandinavia

Økt behov for selvforsyning og robust matproduksjon

Arrangementet åpnes av Trygve Slagsvold Vedum, som også deltar i debatten sammen med Even H. Eriksen (Ap) i tillegg til Kristin Børresen (Graminor) Camilla Rostad (Innlandet Bondelag) og Yngve Sætre (H).

Med stadig større globale forstyrrelser – enten det gjelder klima, handel eller geopolitikk – øker behovet for selvforsyning og robust matproduksjon. Debatten tar for seg hvordan Norge kan sikre at vi har nok mat – også når krisen rammer? Hva er industriens rolle i matberedskapen? Sammen utforsker vi hvordan teknologi og innovasjon kan sikre mat til befolkningen – også i krisetider. Debatten ledes av Frank Larsen i Klosser Innovasjon.

Faglige høydepunkt

  • Kristin Børresen, administrerende direktør i Graminor, som vil fortelle om plantegenetikkens rolle i matberedskap, og hvordan Graminor bruker nye teknologier for å utvikle bedre plantesorter for norsk matproduksjon. Klimaendringer medfører økt ekstremvær, tørke, nedbør og sykdomspress i norsk matproduksjon. Nye teknologier bidrar til å utvikle robuste plantesorter raskere og mer presist. Kristin Børresen vil også delta i paneldebatten.
  • Knut Olav Strætkvern, professor ved Universitetet i Innlandet, stiller spørsmålet om potetskrell fra produksjonen av flakes, chips og fries kan brukes til noe annet enn kufôr. Gjennom prosjektet Peel Preserve, ser han for seg at antioksidanter hentet fra potetskrell kan brukes som et naturlig konserveringsmiddel i mat. Med i prosjektet er næringsmiddelbedrifter som skal teste prototypen i sine egne produkter. Målet er oppnå E-nummer godkjenning slik at matindustrien kan få et trygt alternativ til syntetiske stoffer. Prosjektet har et tydelig bærekraftsmål og kan gi både miljøgevinst og tryggere matproduksjon.
  • Hans Kristian Westrum, CGO i SoilSteam, vil prate om dampbehandling mot nematoder og mulighet for å gjenbruke jord fra potetpakkeri. Ved hjelp av kun vann og varme bekjempes ugress, skadedyr og plantesykdommer. Teknologien gir en ren, effektiv og miljøvennlig løsning som erstatter behovet for kjemiske midler. Samtidig pågår viktig arbeid med kartlegging og kunnskapsinnhenting om nematoder, som styrker grunnlaget for trygg og fremtidsrettet matproduksjon.

Programmet er utviklet i tett samarbeid med aktører innen forskning, utvikling og utdanning, og gir et solid faglig fundament for diskusjon og inspirasjon. Håper å de deg i utstillingsteltet!

Se hele programmet her >>Program Potato Scandinavia 2025

Les mer om arrangementet her >> www.potatoscandinavia.no

 

Hovedsamarbeidspartner

Samarbeidspartnere

       

Arrangører