I år styrker NCE Heidner Biocluster og Klosser Innovasjon AI-kompetansen for AgriFoodTech-virksomhetene i Norge. Programmet, The AgriFoodTech AI Initiative, er utviklet for å øke kompetansen innen kunstig intelligens (AI) og sikre effektiv implementering og utnyttelse av AI-teknologi for virksomheter innen norsk matproduksjon. I går høstet nærmere 50 ansatte fra deltagervirksomhetene ny kunnskap og verdifulle erfaringer ved å bruke ulike former for generativ AI.
– Gjennom programmet får AgriFoodTech-virksomhetene i ulike ledd av matproduksjonskjeden tilgang til kunnskap og verktøy for å bedre utnytte og nyttiggjøre seg AI-potensialet. Målet er at man basert på data kan ta bedre beslutninger for å øke effektivitet, bærekraft og innovasjon i norsk matproduksjon, sier programansvarlig Anja Løkken Stokke.
Hvorfor AI i matproduksjonen?
AI kan blant annet bidra til å øke effektiviteten i produksjonsprosesser, og dermed redusere matsvinn.
– Kunstig intelligens er på god vei inn i en rekke bransjer, og nå er det matindustriens tur. The AgriFoodTech AI Initiative skal bidra til at norske matbedrifter kan være i front når det gjelder å ta i bruk denne teknologien for økt verdiskaping og konkurransekraft, fortsetter Løkken Stokke.
Fokus på generativ AI
– Programmet er designet for å stimulere til interesse, sikre praktisk bruk av teknologi, og for å dele AI-erfaringer på tvers av virksomheter, sier Løkken Stokke.
– Kompetansehevingsprogrammet består av både kurs og webinarer, og tirsdag samlet vi deltagervirksomhetene til en dag fylt med praktiske oppgaver. Deltagerne har blant annet fått bryne seg på ulike oppgaver innen generativ AI, som for eksempel å lage tekster til sosiale medier og bilder, forteller hun.
En innholdsrik dag
Frank Larsen, administrerende direktør i Klosser Innovasjon understreker viktigheten av å satse på kunstig intelligens for å styrke konkurranseevnen i norske agritech-bedrifter og matindustri.
– The AgriFoodTech AI Initiative er et stort steg i retning av å modernisere og digitalisere industrien. Ved å gi bedriftene tilgang til både teoretisk og praktisk kunnskap om AI, legger vi grunnlaget for fremtidens verdiskaping i norske agritech-bedrifter og matindustri, sier Larsen.
Han legger til at engasjementet og samarbeidet blant de deltagende virksomhetene viser positive resultater.
– Jeg er imponert over entusiasmen og viljen til å lære, og det er tydelig at dette er et felt hvor potensialet for innovasjon er stort, avslutter Larsen.
Fakta
- Utviklet av NCE Heidner Biocluster
- Åpent for alle i verdikjeden for matproduksjon
- Eksklusivt for AgriFoodTech-næringen
- Tilbyr digitale kurs, webinarer, praktiske øvelser og foredrag
- Veiledning fra erfarne eksperter
- Nettverksbygging med andre bedrifter i AgriFoodTech-næringen
- Midler fra Innovasjon Norge
Har du spørsmål om programmet? Kontakt programansvarlig Anja Løkken Stokke.
NCE Heidner Biocluster
NCE Heidner Biocluster er Norges ledende næringsklynge innen grønn bioøkonomi og bærekraftig matproduksjon. Hovedmål for klyngesamarbeidet er å styrke medlemsvirksomhetenes internasjonale konkurransekraft, og å være et utstillingsvindu for bærekraftige løsninger innen matproduksjon.
Medlemsvirksomhetene jobber med forskning, innovasjon og kommersialisering innen avl, bioteknologi, fôrutvikling og restråstoff.
Næringsklyngen NCE Heidner Biocluster er et nøkkelprosjekt i Klosser Innovasjon, og et av våre viktigste instrumenter for å skape vekst, innovasjon og bærekraftig forretningsutvikling.