Renovasjonsbransjen er i utvikling, og har et økt fokus på bærekraft og innovasjon. For å møte nye krav og forventninger deltar en gruppe ansatte fra det interkommunale renovasjonsselskapet Sirkula IKS på kompetansehevingsprogrammet The AgriFoodTech AI Initiative.
Programmet organiseres av NCE Heidner Biocluster og Klosser Innovasjon, og målet er å styrke AI-kompetansen i AgriFoodTech-virksomheter i Norge.
Sirkula håndterer avfall fra private husholdninger i Ringsaker, Hamar, Stange og Løten kommune, og jobber kontinuerlig for en mer sirkulær økonomi. For å få til dette, ser de på kunstig intelligens (AI) som et godt verktøy for å finne smartere løsninger innen økonomi, drift og kundetilfredshet.
– En viktig del av vårt arbeid med effektivisering er å utforske hvordan AI kan bidra til smartere løsninger på flere områder, sier Jorunn Thingnes, bærekraft- og utviklingssjef i Sirkula.
Motivasjonen bak AI-satsningen
Med over 100 ansatte, hvorav halvparten jobber direkte i drift, fokuserer Sirkula på å bruke AI der teknologien kan gi størst effekt.
– Gjennom deltagelsen i The AgriFoodTech AI Initiative ønsker vi å lære mer om hvordan AI kan styrke virksomheten vår, sier Thingnes.
– Gjennom programmet får vi blant annet ekspertveiledning fra SINTEF, som hjelper oss med å identifisere og videreutvikle mulighetene som AI åpner for. I tillegg er det verdifullt å utveksle erfaringer med ulike aktører som deltar i programmet, legger hun til.
– AI er kommet for å bli, og vi ser et stort potensial for teknologien i bransjen vår, forteller Thingnes, og legger til at AI kan være en ressurs for både kostnadsbesparelser og bedre kundekontakt.
AI kan effektivisere driften
– Vi er åpne for å bruke AI til å effektivisere turnusplanlegging og optimalisere ruteoppsett for renovasjonsbiler, sier Thingnes.
AI kan bidra til mer fleksibel henteplanlegging basert på faktisk behov fra både husholdninger og næringsliv. Gjennom kameraovervåking eller sensorer i avfallsbeholdere kan fyllingsgraden overvåkes, slik at beholdere tømmes før de blir for fulle. Dette gir mulighet for justering av hentefrekvens etter behov.
– Mengden avfall varierer også fra husholdning til husholdning, og med overvåkning kan vi tilpasse hentefrekvensen og på sikt redusere både Sirkulas tids- og ressursbruk betraktelig, forklarer Thingnes.
Dette sparer ikke bare transportkostnader, men reduserer også miljøpåvirkningen.
Flere mål for sirkulærøkonomi
Sirkula har en klar målsetning om å redusere avfall og fremme ombruk og gjenvinning.
Restavfall som ikke kan gjenbrukes eller resirkuleres, legges på deponi, og teknologiutviklingen gir stadig nye muligheter for sortering og behandling av tidligere deponert materiale.
– Det vi legger på deponi i dag, kan kanskje takket være teknologiske fremskritt ombrukes om 20 år, og her kan kanskje AI akselerere denne utviklingen, sier Thingnes.
Råd til andre aktører
– Når det kommer til å bruke AI til bærekraftige formål, er mitt råd å investere tid i å bygge opp kunnskap om teknologien. AI er kommet for å bli, og det å forstå hvordan teknologien fungerer, gir et fortrinn, sier Thingnes.
– Ved å holde seg oppdatert på feltet, blir det også lettere å ta de riktige valgene som gir effekt over tid, sier hun. En slik læringsreise vil ikke bare bidra til bedre beslutningsprosesser, men også til langsiktig gevinst, sier hun.
– Å kunne tilpasse seg nye verktøy og bruke dem riktig vil være en avgjørende suksessfaktor for fremtiden, avslutter Thingnes.
The AgriFoodTech AI Initiative
I år styrker Klosser Innovasjon og NCE Heidner Biocluster AI-kompetansen for AgriFoodTech-virksomhetene i Norge. Programmet, The AgriFoodTech AI Initiative, er utviklet for å øke kompetansen innen kunstig intelligens (AI) og sikre effektiv implementering og utnyttelse av AI-teknologi i AgriFoodTech-virksomheter. Sirkula er en av flere virksomheter som deltar på programmet.
Hovedmålet er å øke effektivitet, bærekraft og innovasjon i matproduksjonsindustrien ved å styrke bedriftenes AI-kompetanse. Gjennom programmet får deltakere tilgang til blant annet kurs, webinarer, praktiske øvelser og inspirerende foredrag. De får også veiledning fra erfarne eksperter og blir en del av et nettverk av likesinnede fagfolk.
Kjappe fakta
- Utviklet av NCE Heidner Biocluster
- Åpent for alle i verdikjeden for matproduksjon
- Eksklusivt for AgriFoodTech-næringen
- Tilbyr digitale kurs, webinarer, praktiske øvelser og foredrag
- Veiledning fra erfarne eksperter
- Nettverksbygging med andre bedrifter i AgriFoodTech-næringen
- Midler fra Innovasjon Norge
Har du spørsmål om programmet? Kontakt programansvarlig Anja Løkken Stokke.
NCE Heidner Biocluster
NCE Heidner Biocluster er Norges ledende næringsklynge innen grønn bioøkonomi og bærekraftig matproduksjon. Hovedmål for klyngesamarbeidet er å styrke medlemsvirksomhetenes internasjonale konkurransekraft, og å være et utstillingsvindu for bærekraftige løsninger innen matproduksjon.
Medlemsvirksomhetene jobber med forskning, innovasjon og kommersialisering innen avl, bioteknologi, fôrutvikling og restråstoff.
Næringsklyngen NCE Heidner Biocluster er et nøkkelprosjekt i Klosser Innovasjon, og et av våre viktigste instrumenter for å skape vekst, innovasjon og bærekraftig forretningsutvikling.