Mange hadde møtt opp da Tynset kommune i samarbeid med Næringsforum i Fjellregionen, Klosser Innovasjon og Innovasjon Norge tirsdag denne uken arrangerte næringskveld i Tynset kulturhus. Og mange av de fremmøtte var ivrige etter å lære mer om hvordan kunstig intelligens (AI) kan påvirke fremtiden for næringslivet i Nord-Østerdal.

Mat- og landbrukssektoren står overfor unike muligheter med AI, og Anja Løkken Stokke, leder digitalisering i Klosser Innovasjon fremhevet flere fordeler ved teknologien. Foto: Mali Hagen Røe

Arrangementet fokuserte spesielt på mulighetene som AI tilbyr, og Anja Løkken Stokke, leder digitalisering i Klosser Innovasjon og representant fra NCE Heidner Biocluster, fortalte om hvordan virksomheter innen mat- og landbrukssektoren kan dra nytte av teknologien.

Kunstig intelligens – et verdiskapende verktøy for fremtiden

Løkken Stokke holdt et foredrag om kunstig intelligens og hvordan AI fungerer. I sin presentasjon la hun vekt på at AI i dag allerede er en del av hverdagen vår, og hun viste eksempler fra hverdagen som virtuelle assistenter som eksempelvis Apples Siri, ansiktsgjenkjenningsteknologi, og anbefalingssystemer fra plattformer som Netflix og YouTube. Videre diskuterte hun hvordan AI ikke bare er et teknologisk verktøy, men også et verdiskapende verktøy som kan gi store fordeler for næringslivet.

AI i mat- og landbrukssektoren

Mat- og landbrukssektoren står overfor unike muligheter med AI, og Løkken Stokke fremhevet flere fordeler ved teknologien.

– En av de viktigste gevinstene er økt bærekraft og effektivitet, sa hun. AI kan for eksempel redusere matsvinn ved å optimalisere distribusjonskjeder og logistikk. Teknologien kan også bidra til et mer bærekraftig landbruk ved å minimere bruk av kjemikalier og vann. Løkken Stokke fremhevet også at AI kan hjelpe til med å automatisere oppgaver innen landbruket, for eksempel gjennom bruk av roboter som overvåker avlinger og utfører innhøsting mer presist og effektivt.

– Dette kan lede til en betydelig økning i lønnsomhet for bønder og aktører i matindustrien, sa hun.

Utfordringer ved bruk av AI

– Selv om mulighetene med AI er mange, har vi også noen utfordringer og begrensninger, sa Løkken Stokke. – Det kan blant annet være kostbart å investere, det er en avhengighet til digital infrastruktur, etiske problemstillinger knyttet til AI og at for eksempel datagrunnlaget ikke er tilfredsstillende. – Teknologien har allerede bevist sitt potensial i ulike sektorer, og selv om utfordringene er reelle, vil de som investerer tid og ressurser i AI ha mye å vinne, sa Løkken Stokke.

Anja Løkken Stokke holdt et foredrag om kunstig intelligens og hvordan AI fungerer. Foto: Mali Hagen Røe

Praktiske eksempler på AI i norsk næringsliv

  • Norsvin bruker AI-teknologi for å analysere purkers morskapsevner, noe som fører til økt overlevelse blant spedgris.
  • Völur benytter AI for å optimalisere kjøttindustrien og redusere avfall, noe som bidrar til en mer bærekraftig produksjon.
  • Mimiro tilbyr AI-drevne beslutningsstøttesystemer for bønder, som bruker data fra gårdsdriften til å gi bedre råd og verktøy.
  • DigiFarm anvender satellittbilder og AI for å kartlegge nøyaktige grenser på jordbruksfelt.
  • Biodrone tilbyr KI-baserte løsninger for presisjonsskogsbruk, hvor data blant annet brukes til å overvåke og analysere skogsområder.
  • DigiFoods utvikler roboter som kan plukke jordbær basert på størrelse, form og kvalitet, noe som øker effektiviteten i høstingen.

NCE Heidner Biocluster

NCE Heidner Biocluster er Norges ledende næringsklynge innen grønn bioøkonomi og bærekraftig matproduksjon. Hovedmål for klyngesamarbeidet er å styrke medlemsvirksomhetenes internasjonale konkurransekraft, og å være et utstillingsvindu for bærekraftige løsninger innen matproduksjon.

Medlemsvirksomhetene jobber med forskning, innovasjon og kommersialisering innen avl, bioteknologi, fôrutvikling og restråstoff.

Næringsklyngen NCE Heidner Biocluster er et nøkkelprosjekt i Klosser Innovasjon, og et av våre viktigste instrumenter for å skape vekst, innovasjon og bærekraftig forretningsutvikling.

Les mer om NCE Heidner Biocluster her.