I helgen fikk Gransjøberget Viltkjøkken tildelt Spesialitet-merket for sitt smakfulle produkt elgsylte, som det ligger mye arbeid bak. – Inkubatoren til Klosser Innovasjon bistår oss med kompetanse på de utfordringer vi står overfor, sier en fornøyd pølsemaker Hallgerd Tronsmoen.
Gransjøberget Viltkjøkken fra Elverum fikk utdelt det gjeve Spesialitetsmerket i forbindelse med åpningen av den norske standen under Grüne Woche i Berlin.
– Det var utrolig morsomt og fantastisk! Det betyr så mye for oss å få anerkjennelse; ikke bare nå, men hele tre ganger, sier daglig leder i Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken, Marianne Wimmer.
Tredje Spesialitet-merke
For dette er den tredje gangen bedriften blir tildelt Spesialitet-merket. Fra før av har både elgpølsene og elgkarbonadene fått det gjeve kvalitetsmerket, og i helgen var det elgsylta som ble hedret.
– Vi har kompetanse, krydder, råvarer og resepter som tydeligvis faller godt i smak, sier pølsemaker Hallgerd Tronsmoen, som har utviklet elgsylta som kombinerer kjøtt fra både elg og gris.
Spesialitet er et offisielt informasjonsmerke fra Matmerk som tildeles den beste lokalmat- og drikke. Spesialitet garanterer at maten er basert på de beste norske råvarer, laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter, laget av dyktige mathåndverkere og vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.
Spesialitet-merket ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Statsråden fikk i retur en invitasjon til å besøke virksomheten på Elverum, noe hun responderte svært positivt på og ga uttrykk for at damene fra Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken gjør en flott jobb.
– Vi gjorde tydeligvis inntrykk på Bollestad, for da vi ankom ambassaden på kvelden utbrøt hun «der kommer pølsemakeren min også», ler Hallgerd Tronsmoen, som forteller at bedriftens daglige leder Marianne kjapt kvitterte med at Hallgerd var Gransjøbergets pølsemaker.
NORSK SPESIALITET: Det var stor jubel da elgsylta til Gransjøberget Viltkjøkken fikk Spesialitet-merket. Fra venstre Nina Sundqvist i Matmerk, daglig leder Marianne Wimmer i Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken, landbruks- og matminister Olaug Bollestad og pølsemaker Hallgerd Tronsmoen. FOTO: Lene Hovi/Fjellnettverket
Bred kompetanse
Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken har over flere år vært en del av inkubatoren i Klosser Innovasjon. Klosser Inkubator er en støttespiller for de som har en bedrift eller ønsker å starte bedrift, og som ønsker vekst og utvikling.
– Vi har over tid hatt tilgang på flere inkubatorrådgivere, som har bidratt med ulik kompetanse. Akkurat nå nyter vi godt av kompetansen til inkubatorrådgiver Marie Moen Unneberg i Klosser Innovasjon. Hennes kompetanse innen produksjon, logistikk og lagerstyring er gull verdt for oss, sier Tronsmoen.
Tidligere har de benyttet kompetanse fra inkubatoren til det å bygge opp pølsemakeriet, samt utvikling og drift.
– Kort sagt så får vi bistand til de utfordringer vi står overfor. Klosser Innovasjon har en utrolig kompetansebase og et bredt nettverk, sier Tronsmoen.
Hun påpeker at nettverksbygging er utrolig viktig, og at det også var motivasjonen for deltakelse under Grüne Woche i Berlin.
– Det nettverket vi fikk sist vi var med på Grüne Woche, og det vi har fått denne gangen, kan ikke verdsettes nok, sier Tronsmoen.
Trenger rekruttering
Fokuset framover for bedriften blir på rekruttering. Bedriften har per i dag fem ansatte fordelt på 3,3 årsverk.
– Vi trenger å utdanne flere pølsemakere, noe vi også tok opp med Bollestad. Det å være pølsemaker er en fantastisk jobb, særlig i forhold til arbeidstid. Der kokker ofte må jobbe både kveld og helg, har vi pølsemakere ordinær dagjobb samtidig som vi får jobbe mye mer med maten, sier hun.
Hun ønsker svennebrevet tilbake, i stedet for nåtidens fagbrev. Selv gikk hun i ungdommen i lære hos Narve og Leif Erik Sevilhaug ved Alvdal Kjøttforretning i Alvdal, før hun fullførte svennebrevet på Hamar og ble utdannet næringsmiddelteknolog i Trondheim.
Naturlig årshjul i produksjonen
Viltkjøkkenet til Gransjøberget ligger på Marianne Wimmers gård i Hernes. Viltkjøkkenet er et pølsemakeri basert på håndverk. Produktene lages på hjemmelaget, tradisjonelt vis, er kjent for høyt kjøttinnhold og det brukes ingen kunstige tilsetningsstoffer.
Gransjøberget Sæter og viltkjøkken følger det naturlige årshjulet ved produksjon. Om høsten skjærer de ned vilt og lokale tamdyr og fryser inn for produksjon gjennom året. Til jul ruller de ut juleprodukter som elgsylte og elgsossiser, og gjennom vinteren produseres elgpølsene og elgkarbonadene. På stabburet har de begrenset produksjon av speket elg og elgspekepølse. Bedriftens signalprodukter er kjøttpølser med elg og elgkarbonader. Gransjøberget leverer til utvalgte restauranter og utsalg.
VAKTE OPPSIKT: Både elgsylta og elgen fra Gransjøbergets skoger vakte oppsikt under Grüne Woche i Berlin. Til venstre pølsemaker Hallgerd Tronsmoen og daglig leder Marianne Wimmer i Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken. FOTO: Lene Hovi/Fjellnettverket