Mat er nasjonal trygghet, men mat er også maktpolitisk pressmiddel i kriser. Klimaendringer, pandemier og internasjonal uro gjør oss i dag ekstra sårbare for en global matkrise. Norge er blant landene i verden med lavest selvforsyning: Bare rundt 40 prosent av maten vi spiser produseres her hjemme. I en krisesituasjon gjør dette oss særlig utsatt.
Men sårbarheten stopper ikke der. Cybersikkerhet, logistikk, genetikk, import av biokjemiske produkter og trusler som hybrid biokrigføring utgjør en del av det store bildet. Matberedskap handler altså om langt mer enn beredskapslagre. Skal vi lykkes med å styrke matsikkerheten og øke selvforsyningen, må vi satse smart og målrettet på teknologi, innovasjon og samarbeid mellom aktører på tvers av sektorer.
Biotown 2025 er en nasjonal konferanse som setter søkelys på hvordan ny teknologi kan bli en nøkkel til økt matberedskap – og et styrket totalforsvar.
Program:
📌 Faglige innlegg
Gjennom dagen får vi inspirerende innlegg fra bedriftsledere og sammen undersøker vi: Hva betyr økt beredskap i praksis? Hvor ligger sårbarhetene? Og hvordan kan vi finne løsningene gjennom innovasjon, teknologiutvikling og samarbeid? Her får du høre om:
- «Grønt landbruk» – hvor er innovasjonsrevolusjonen? ved Christopher Sjuve, fagansvarlig i Norsk Gartnerforbund
- Stopp importen av plantesykdommer, ved styreleder Simen A. Myhrene i Moleda
- Teknologi gir nye plantesorter for et endret klima, ved daglig leder Kristin Børresen i Graminor
- Tines rolle for økt matberedskap, ved spesialrådgiver Svein-Egil Jørgensen i Tine
- Samfunnsoppdrag for økt selvforsyning, ved daglig leder Kari Ljøkjel i Felleskjøpet Fôrutvikling
📌 Samtaler med politikere og fagfolk om matberedskap
Vi inviterer regionale og nasjonale politikere og bedriftsledere til samtaler på scenen om selvforsyning og matberedskap. Er løsningen å dyrke mere grønnsaker? Er manglende innovasjon årsaken til Norges svake matberedskap – eller handler det mest om politiske prioriteringer og rammevilkår? På scenen deltar blant andre politikerne Une Bastholm (MDG), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Stig Even Lillestøl (FrP), Mahmoud Farahmand (H), Thomas Breen (Ap), samt førsteamanuensis i strategi og entreprenørskap Ellen Altenborg ved Handelshøyskolen BI og fagansvarlig grønnsaker, poteter, frukt, bær Christopher Sjuve i Norsk Gartnerforbund.
📌 5 minutter for fremtidens mat
Konferansen avsluttes med et høydepunkt: «5 minutter for fremtidens mat». Her vil et utvalg av landets ledende agrifoodtech-bedrifter presentere sine unike løsninger. Hvordan kan deres teknologi og forretningsidéer bidra til økt matsikkerhet, bedre ressursutnyttelse og en mer robust forsvarsevne?
Her blir det pitcher fra bedrifter som FindMy AS, Mimiro, Norsvin, SoilMate Leveler, Frukt AS, AgriSenze AS, WinterLeap AS, Chitofun Biotech og Wai Genetics.
Velkommen til Biotown 2025!
Meld deg på nå og sikre din plass:
|
|
Det er gratis å delta, men påmeldingen er bindende. Ved manglende oppmøte uten avmelding innen 2 dager før konferansen, faktureres et gebyr på kr. 500,- for å dekke kostnader.


