Er det mulig å tjene penger på plukking og salg av ville norske skogsbær? Det tester Klosser Innovasjon ut nå i sommer, i frodige Rendalen kommune, i samarbeid med Bama, Norske Moseprodukter og Rendalen næringsforening.
I Rendalen er de allerede i gang med bærplukkingen. Onsdag 19. august er de aller første bærkurvene å finne i utvalgte Oslo-butikker. Der skal de flotte blåbærene, stappfulle av naturlige antioksidanter, selges under navnet Norske Villblåbær.
– Det vi ønsker å teste ut i er om det er mulig å tjene penger på å kommersialisere plukking av ville skogsbær, sier prosjektleder Mali Hagen Røe i Klosser Innovasjon.
Utvalgte butikker
Prosjektet har fått støtte fra tidligere Hedmark fylkeskommune, nå Innlandet fylkeskommune. Gjennom et samarbeid med Norske Moseprodukter og Rendalen næringsforening som organiserer plukkerne, og med BAMA som tar hånd om avtaler ut i butikkene, får utvalgte Oslo-butikker selge norske håndplukkede villblåbær i spesiallaget emballasje.
– Det blir spennende å se hvordan markedet reagerer på dette. Vi vil også kjøre en markedsundersøkelse blant kundene, samt en smakstest, sier Hagen Røe.
Og det er lokale ungdommer fra Rendalen som står for bærplukkingen.
– Ungdommene er så arbeidsomme og positive, og virkelig kreative når det kommer til rensing og pakking, sier Hagen Røe.
I de norske skoger produseres det naturlig 1 million tonn ville bær hvert eneste år. Svært lite av denne bæra kommer i salg til norske forbrukere – det aller meste råtner i skogen. Bama har de siste årene opplevd en enorm økning i bærsalget, men har lite ville norske bær i sitt sortiment.
– Dette er et paradoks, ettersom norsk villblåbær inneholder mer enn dobbelt så mye antioksidanter som de importerte hageblåbærene, sier Hagen Røe.
VILLBLÅBÆR: Bærene merket Norske villblåbær selges i utvalgte butikker i Oslo.
Finnes et marked
Importen av blåbær og tranebær til Norge i 2016 var på 4000 tonn og hadde en verdi på 366 millioner kroner. Blåbær som importeres er av typen hageblåbær, denne blåbæra er noe større og kan smake litt mindre enn vill norsk blåbær. De landene det importeres mest fra – til norske markeder – er Spania, Chile, Polen, Marokko og Peru.
– Det finnes med andre ord et marked for blåbær i Norge, men dette markedet er i dag dekket av import. Det er et potensiale for økt sysselsetning innen dette bransjesegmentet, sier Hagen Røe.
Hun påpeker at selve plukkingen av bær er sesongbetont, og kun vil sysselsette plukkere i kortere perioder i året. Men man kan utøke sesongen ved å plukke fra sør til nord i landet, da bær modnes til forskjellige tider i landet. Dette kan utnyttes for å forlenge inntektsperioden fra plukking, men krever smart logistikk.
Hvis man med god tilgang på bær kan plukke cirka 30 kilo per dag, vil volumet 4000 tonn kreve en mange hender ute i skogen. Med en blåbærsesong som strekker seg over to måneder må man ha opp mot 2.000 plukkere aktivt ute i skogen for å høste volumet tilsvarende importen. Utover dette tilkommer arbeidet med rensing og pakking.
– Med andre ord kan det ligge et potensiale i ville blåbær, men det er også en del hindringer på veien. Markedskrefter, pris og tilgang på plukkere er noen utfordringer, sier Hagen Røe.
Målet med pilotprosjektet er å teste ut om det er om det er mulig å kommersialisere plukking av ville norske bær via salg gjennom ordinære salgskanaler.
Blåbærprosjektet er ett av mange spennende prosjekter i bioøkonomisenteret i Klosser Innovasjon. Klosser innovasjon er også med i et annet bær-prosjekt, et nasjonalt forskningsprosjekt på bær, der ett av målene er å få på plass nasjonale bær-kart. Dette kan være med på å forenkle en mulig kommersialisering.
RENSES: Skogsbærene plukkes og renses for hånd av lokalkjente og arbeidsvillige ungdommer fra Rendalen, som har bærplukkingen som sommerjobb.
Forutse gode bærår
– Det blir spennende å se når resultatene er klare, hvilke sammenhenger vi finner mellom vekstforhold og innholdsstoffer og kvalitet. Ved hjelp av modellering skal vi også kunne forutse om det kan bli et bra bærår i ulike områder av landet, sier prosjektleder Inger Martinussen i NIBIO.
Tyttebærene blir analysert for innhold av sukker og syrer, som er viktige for smaken av bærene, og polyfenoler, som både gir farge og smak (bitterhet) og har positive helseegenskaper. Resultatene fra de første analysene antyder at det er flere faktorer enn hvor i Norge tyttebærene vokser som bidrar til mengden fargestoffer (anthocyaniner). Hvordan de forskjellige innholdsstoffene blir påvirket av vekstforhold kan variere.
Når det gjelder tyttebær så forblir det meste uutnyttet i skogen. Årlig avling med tyttebær i de norske skoger er på om lag 115.000 tonn I dag er det lite innovasjon og produktvariasjon basert på tyttebær som råvare. Og dagens produkter er gjerne tradisjonelle, av lav i verdi og basert på importerte tyttebær. Innovative løsninger og ny kunnskap om kvalitet kan gi nye muligheter for økt verdiskaping.
Fakta om blåbær:
Blåbær er svært rike på flavanoider som er et antioksidant. Blåbær er blant fem på topp over matvarer med mye antioksidanter.
Blåbær er en kilde til vitamin E, vitamin C og folat. I tillegg har blåbær et høyt innhold av kostfiber. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er bra for fordøyelsen.
Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt