Prosjektet GränsENERGI bygger på et nært samarbeid over grensen mellom Sverige og Norge. Ved å utnytte styrkene til både svenske og norske aktører skapes et innovasjonsmiljø som er større enn summen av delene.
– Vi har en felles utfordring i å sikre bærekraftige energiløsninger. Ved å kombinere våre ressurser og innovasjoner på begge sider av grensen skaper vi langsiktige resultater som virkelig gjør en forskjell, sier Lars Gillund, leder ved Klosser Innovasjon i Kongsvinger.
Energisamarbeid og innovasjon i fokus
Hvordan skal tilstrekkelig energi til husholdninger og bedrifter sikres samtidig som negativ miljøpåvirkning reduseres på en sosialt rettferdig måte? Dette er en stor felles utfordring i grenseregionen Värmland, Dalarna, Akershus og Innlandet.
En mulig løsning på problemet er såkalte energifellesskap. I et energifellesskap kobles nærliggende bygninger sammen i et mindre system hvor man kan produsere, dele, resirkulere og lagre energi. Det handler altså om et lokalt energisystem hvor fornybar energi som solkraft, energilagring og smarte styringssystemer brukes for å optimalisere produksjon, distribusjon og forbruk av energi.
I prosjektet GränsENERGI er målet å:
• Utforske og implementere nye tekniske løsninger og forretningsmodeller for å skape lokale energifellesskap i både bolig- og industriområder.
• Kartlegge og identifisere behov og muligheter for å øke energitilgangen, spesielt i områder med kapasitetsmangel i strømnettet.
• Styrke og utdype det grenseoverskridende samarbeidet for å dele kunnskap, teknologi og innovasjoner mellom Sverige og Norge.
• Sammen skal prosjektet utvikle innovative løsninger som styrker energisikkerhet og grønn omstilling i grenseregionen.
På norsk side ledes prosjektet av Klosser Innovasjon. Fornybar utvikling (tidligere Solenergiklyngen) er hovedsamarbeidspartner, Akershus Energi, CREDS og IFE er involvert i prosjektet. På svensk side er Glava Energy Center, Karlstads universitet og Dalarna Science Park samarbeidspartnere i prosjektet.
– Fornybar utvikling har lang erfaring med å delta i utvikling og implementering av fremtidsrettede løsninger. Vi ser frem til å kunne benytte vår kunnskap og nettverk, for sammen med partnerskapet utvikle smarte energisystemer. Gjennom prosjektet kan vi omsette ny kunnskap til konkrete og praktiske løsninger som møter både dagens og morgendagens energibehov, uttaler Trine Kopstad Berentsen, leder i Fornybar utvikling.
Grenseoverskridende samarbeid en nøkkelfaktor
Det unike svensk-norske samarbeidet skal utvikle lokale energifellesskap for boliger og industrier i Värmland, Dalarna, Akershus og Innlandet. Prosjektet finansieres av deltakende aktører, Innlandet fylkeskommune, Akershus fylkeskommune, Region Värmland og Region Dalarna samt medfinansieres av EU gjennom Interreg Sverige-Norge.
– Energisystemet står overfor store utfordringer, og dette prosjektet er en mulighet til å sammen utvikle smarte løsninger som gagner både samfunn og industri. Ved å bygge lokale energifellesskap kan vi skape mer robuste og demokratiske energiløsninger som styrker bærekraften i både Värmland, Dalarna, Akershus og Innlandet, sier Magnus Nilsson, administrerende direktør, Glava Energy Center.
Fakta om prosjektet
• Prosjektnavn: GränsENERGI: Innovative løsninger for fremtidens energiforsyning
• Prosjektperiode: 2025–2027
• Budsjett: Ca. 29 millioner SEK, hvorav 60 prosent finansieres av Interreg Sverige-Norge.
Kontakt for mer informasjon
• Lars Gillund, daglig leder, Klosser Innovasjon, Kongsvinger. Telefon: 976 88 496 og e-post: lars@klosser.no
• Trine Kopstad Berentsen, styreleder Fornybar utvikling. Telefon: 930 14 801og e-post trine@solenergiklyngen.no
• Magnus Nilsson, administrerende direktør, Glava Energy Center. Telefon: 0707-92 87 28. E-post: magnus.nilsson@glavaenergycenter.se