Hvordan opplever kokkene den norske spekematen, hvem bestemmer egentlig hva vi spiser og hvordan lage den beste spekeskinka? Dette er noen av temaene under dagens fagkonferansen under Norsk Spekematfestival på Tynset.
Konferansen er spekket med høydepunkter og mange spennende innledere.
– Derfor tror vi konferansen vil fenge bredt, sier festivalsjef Eli Riset, som håper både spekematprodusenter, matprodusenter, bønder, politikere, studenter og matinteresserte finner veien.
Hedmark Kunnskapspark er ny samarbeidspartner for festivalen og har særlig bidratt i forhold til det faglige programmet. Konferansen har fått tittelen «Smaken av kvalitet – fra tradisjon til trend» og nærmere 60 personer er påmeldt. Konferansen i Tynset kulturhus åpnes av fylkesråd Thomas Breen, før Animalia tar for seg det som er selve grunnlaget for spekematproduksjonen. Nemlig råvarene, og om de norske råvarene er egnet for produksjon av spekemat.
Rykende fersk forskning
Forsker Inna Petrova ved NTNU sitter på helt fersk forskning rundt spekemat og tørking. Og denne forskningen kommer hun til Tynset for å fortelle om. I februar i år disputerte hun på sin doktoravhandling, der hun har funnet en forbindelse som ingen før har funnet. Med denne kan man forutsi når tørkeprosessen skal avsluttes for å oppnå den aller beste spekeskinken.
Professor Dag Jørund Lønning
Fenalår fra Norge fikk nylig kvalitetsbetegnelsen «Geografisk beskyttelse i EU» – i celebert selskap med fransk champagne og italiensk parmaskinke. Merkevaresjef Svein Andreassen i Tind kommer til fagkonferansen på Tynset for å fortelle hvordan de testet ut ulike fenalår på franskmenn, og hvilke to grep de gjorde for å øke etterspørselen. Nå brer ryktene seg om denne sauedelikatessen seg til både Spania, Tyskland og Italia, samt Japan og Kina. Nyskaping og innovasjon er viktig for mange bransjer – ikke minst i spekematbransjen som ofte blir sett på som mere tradisjonell. Professor Dag Jørund Lønning kommer til fagkonferansen for å snakke om hva nyskaping er og hvilke utviklingsrom dette gir oss.
Mat på Instagram og Snapchat
Hva vi spiser påvirkes av en rekke faktorer, noe professor Runar Døving ved Høyskolen i Kristiania vil ta for seg i sitt foredrag «Hvem bestemmer hva vi spiser». Døving er norsk sosialantroprolog som har forsket mye på forbrukeradferd. Mat er en stor «hype» i sosiale medier, og det finnes utallige bloggere som blogger om mat. Men hvordan blogges det om spekematen? Er det «in» å bruke spekemat i matlagingen? Er mat i sosiale medier en trussel eller en mulighet for spekematbransjen? Matskribent og blogger Helle Øder Valebrokk i HellesKitchen kommer til fagkonferansen for å snakke om dette temaet. Bondelagskokk Nils-Henning Nesje vil med humor og snert fortelle om hvordan norske kokker opplever den norske spekematen.
Konferansen avrundes med paneldebatt der Aps landbrukspolitiske talsmann, Nils Kristen Sandtrøen, møter flere av innlederne til debatt. Etterpå serveres smakfull spekemattapas og godt drikke i foajeen i kulturhuset, hvor det legges opp til mingling og uformelt samvær.