Grete Sønsteby, daglig leder og medgründer i N2 Applied, har utviklet en metode som gjør at bonden kan produsere miljøvennlig gjødsel på gården. For dette ble hun nylig kåret til årets kvinnelige techgründer. Sønsteby kommer til Årets Vilje & Vekst på Røros torsdag 26. april for å fortelle om teknologien.

Sønsteby er selv bonde, men karrieren har hovedsakelig funnet sted langt utenfor fjøset. 57-åringen har lang fartstid i IT-selskaper som IBM, Oracle og Ericsson, og som direktør i miljøteknologiselskapet Scatec. Da hun valgte å starte eget selskap var det fordi hun lenge hadde hatt et ønske om å realisere fysiker og grunnlegger av norsk Hydro, Kristian Birkeland, sin 100-år gamle lysbueteknologi.

For å få tilstrekkelige avlinger i løpet av en kort sommersesong, er mange norske bønder avhengig av å kjøpe kunstgjødsel. N2 Applied bruker en plasmareaktor for å tilføre nitrogen i husdyrmøkk. Plasmareaktoren er på størrelse med et kjøleskap og plasseres ute på gården – gjerne sammen med et biogass-anlegg.  Når nitrogenet blir tilsatt husdyrmøkka eller bio-resten fra biogass-anlegget – blir den mer næringsrik. Kvaliteten på gjødselen blir bedre og bonden kan oppnå større avlinger. Dette gjør at bønder kan drifte bedre og billigere.

Det vil i løpet av konferansen 26. april gå tre parallelle sesjoner under paraplyene; Vareproduserende Industri,  Opplevelsesøkonomi og bioøkonomi. Under sistenevnte tema vil adm.dir Frank Larsen i Hedmark Kunnskapspark snakke om Innlandsoppdrett av røye, prosjektleder Tone Blixøen i HKP vil ta for seg hva bioøkonomi er, mens Norilia as vil snakke avfall som viktig råstoff inn i nye kretsløp.

Vilje & Vekst arrangeres av Næringsforum i Fjellregionen i samarbeid med Hedmark Kunnskapspark, Rørosregionen næringshage, Innovasjon Norge, Rørosbanken, Tolga-Os Sparebank, Haltdalen Sparebank og Sparebank1 Østlandet.

Tidspunkt: Torsdag 26.april  0900-1500

Sted: Storstuggu kultur- og konferansesenter på Røros.