Om arrangementet

Med «Land møter hav» vil vi skape en etterlengtet nasjonal møteplass på tvers av blå-grønn bioøkonomi for å stimulere til kreativitet, samarbeid og handling.

«Land møter hav» vil arrangeres årlig, og for første gang 7. november 2018 i Hamar Kulturhus. Konferansen vil gå på rundgang mellom byene Hamar, Bergen, Ålesund og Tromsø, med utgangspunkt i de fire næringsklyngenes hovedseter.

Heidner Biocluster representerer grønn bioøkonomi med fokus på økt verdiskaping i landbruksbasert bærekraftig matproduksjon, og innen blå bioøkonomi, representerer NCE Seafood Innovation Cluster, Blue Legasea og Biotech North, de ledende nasjonale miljøene innen henholdsvis sjømat, marine ingredienser og marin bioteknologi.

Les mer om arrangementet og arrangørene her (pressemelding)

 

Konferansearena:

Hamar kulturhus
Torggata 100
2317 Hamar

Transport og parkering:

Det går tog hver time fra Oslo og Gardermoen.
Gangavstand fra togstasjon til Hamar kulturhus.
Dersom du kjører kan du parkere i parkeringshusene
Østre torg P-hus eller Vestre torg P-hus.

Overnatting:

Det ligger en rekke hoteller i nærheten av Hamar kulturhus:

First Hotel Victoria
Clarion Collection Hotel Astoria
Scandic Hamar

Foredragsholdere

Erik Wold
Konferansier

Etter 25 år i NRK der Erik Wold satte sitt preg på programmer som Dagsnytt Atten, Frokost-TV, Standpunkt, Aktuelt, RedaksjonEN, og ikke minst Debatten, startet han for seg selv. I dag bruker han sin lange erfaring og solide kompetanse som programleder, konferansier, debattleder, moderator, produsent og medierådgiver. Gjennom utallige intervjuer, samtaler og debatter med høyprofilerte politikere og næringslivsledere har han opparbeidet en unik kunnskap og innsikt i kommunikasjon, både i og med media. Erik Wold er vår konferansier under «Land møter hav».

Torleif Bjella
Konserndirektør vekst og innovasjon i Nortura SA

Bjella har siden 1980 hatt ulike lederstillinger ved Nortura. Han har hatt ansvar for spesial- og premium-produksjon og vært direktør for alle Nortura sine råvarefabrikker. Fra 2011 har han vært konserndirektør, med ansvar i dag for Vekst & Innovasjon. Bjella er utdannet samvirkeøkonom. Torleif Bjella representerer grønn industri på Land møter hav under bolken "Hvordan få til mer blågrønt samarbeid - Muligheter og utfordringer".

Einar Wathne
President i Cargill Aqua Nutrition

Einar Wathne representerer blå industri på Land møter hav under bolken "Hvordan få til mer blågrønt samarbeid - Muligheter og utfordringer".

Kirsti Greiff
Forsker i SINTEF Ocean

Kirsti Greiff er utdannet Nærigsmiddelkandidat ved NMBU, og har en doktorgrad i Bioteknolologi fra NTNU med fokus på saltreduksjon i kjøtt og fisk. Hun har jobbet i kjøttindustrien med både råvare, produktutvikling og forskning. Hennes fagområder er kjøtt-teknologi, prosessering av sjømat, spekemat, salting og saltreduksjon. De siste 10 årene har hun jobbet som forsker i SINTEF Ocean og er nå Forskningsleder for Automatisert foredling i Sjømatteknologi. Kirsti Greiff synes det er veldig interessant med samarbeid for å få ut synergier fra blå og grønn sektor, og har stor tro på at et godt samarbeid mellom forskere, utstyrsleverandører og råvareleverandører/kunde gir de beste resultater på lang sikt. Greiff bidrar på Land møter hav under bolken "Hvordan få til mer blågrønt samarbeid - Muligheter og utfordringer".

Berit Bjugan Aam
Administrerende direktør i BioCHOS AS

Berit Bjugan Aam (Dr. scient) er en av grunnleggerne av BioCHOS og er også administrerende direktør i selskapet. Aam har bakgrunn fra bioteknologi og toksikologi, og har jobbet med kitosan siden 2007.

BioCHOS AS ble etablert i 2013 og er et spin-off selskap fra NMBU. BioCHOS jobber med utvikling av miljøvennlige plantevernmidler som inneholder kitosanoligomerer, som hemmer vekst av plantepatogene sopp på avlinger i landbruket.  Kitosanoligomerene produseres fra biprodukter fra skalldyrindustrien. De er ikke giftige og lett nedbrytbare i naturen, og kan brukes som erstatning for, eller i kombinasjon med, konvensjonelle soppmidler. Berit Aam bidrar på Land møter hav under bolken "Gode eksempler på blågrønn innovasjon".

Kari Kolstad
Dekan, Fakultet for biovitenskap, NMBU

Kari Kolstad er dekan ved fakultet for biovitenskap på Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU), og hun er med i programkomiteen til Land møter hav. Foods of Norway SFI er et av NMBU’s flaggskip, og formålet med senteret er å utvikle nye og bærekraftige fôrressurser til produksjonsdyr og fisk. Kari Kolstad bidrar på Land møter hav med innlegget "Foods of Norway – Status og veien videre".

Einar Busterud
Ordfører Hamar

Ordfører i Hamar Kommune, Einar Busterud, åpner konfransen

Eli Sætersmoen
CEO i Cryogenetics AS

Eli Sætersmoen er CEO i Cryogenetics AS, og har bred erfaring fra norsk næringsliv som toppleder og styremedlem. Cryogenetics leverer tjenester og produkter til rognprodusentene innen laksenæringen og er en verdensledende leverandør av kryokonservering til akuakulturnæringen. Selskapet oppstod i sin tid etter et forskningssamarbeid mellom Geno og AquaGen,  et utmerket eksempel på nettopp - Land møter hav.  Hun er for tiden styreleder i Hille Melbye Arkitekter og i Terningen Arena prosjektet på Elverum, og sitter i styringsgruppen til Heidner Biocluster. Eli Sætersmoen bidrar på Land møter hav under bolken "Gode eksempler på blågrønn innovasjon".

Marie Rødsten Sagen
Manager of Technology & Business development i Invertapro AS

Marie Rødsten Sagen har hatt ansvar for teknologi og forretningsutvikling i Invertapro AS siden august 2017. Hun jobber med en rekke problemstillinger, spesielt knyttet til lovgivning og naturvitenskap. Sagen er sivilingeniør i miljøteknologi med internasjonal bakgrunn. HUn har tidligere jobbet i International Water Association samt det danske miljødirektoratet. Marie Rødsted Sagen bidrar på Land møter hav under bolken "Gode eksempler på blågrønn innovasjon".

Tone Blixøen
Prosjektleder i Klosser Innovasjon AS

Tone Blixøen er prosjektleder i Klosser Innovasjon med blant annet ansvar for den store satsningen på oppdrett av røye. Takket være teknologiutviklingen innenfor akvakultur er det mulig å drive oppdrett av ferskvannsfisk på land på en lønnsom og miljøvennlig måte. Klosser mener at fiskeoppdrett gir store muligheter for verdiskaping og nye kompetansearbeidsplasser på Innlandet og derfor jobber vi med å legge til rette for en denne nye næringen. Teknologien samt kunnskap om marked og logistikk ”låner” vi fra lakseindustrien, og i så måte er røyeoppdrett et utmerket eksempel på næringsutvikling i skjæringspunktet mellom land og hav. Tone Blixøen bidrar på Land møter hav under bolken "Gode eksempler på blågrønn innovasjon".

Nils Kristian Afseth
Seniorforsker ved Nofima

Nils Kristian Afseth er en seniorforsker ved matforskningsinstituttet Nofima. Her jobber han i første rekke med utvikling av hurtige og ikke-destruktive målemetoder for analyser av mat og matkomponenter. Nils Kristian har i de senere årene også vært involvert i en rekke ulike forskningsprosjekter knyttet til utnyttelse av restråstoffer fra matindustrien. Nils Kristian Afseth bidrar på Land møter hav under parallellsesjonen med Nofima og Sintef Ocean, med tittel "Fra restråstoff til råstoff".

Ragni Ofstad
Forskningssjef Nofima Mat avd. råvare og prosess

Ragni Ofstad har omfattende forskningserfaring innenfor matvitenskap, samt ledererfaring og bred erfaring fra ulike nasjonale og internasjonale programkomiteer og evalueringsarbeid. Hun jobber med kvalitet på kjøtt og fiskeprodukter, hvordan produktenes funksjonalitet og fysikalske egenskaper (tekstur, vannbinding) påvirkes av råvarens kvalitet (sammensetning protein, fett, karbohydrater) og om hvordan produktenes mikrostruktur, funksjonalitet og fysikalske egenskaper (tekstur, vannbinding) påvirkes av ulik prosessering og lagringsbetingelser. Ragni Ofstad bidrar på Land møter hav under parallellsesjonen med Nofima og Sintef Ocean, med tittel "Fra restråstoff til råstoff".

Leif Grimsmo
Forskningssjef Nofima Mat avd. råvare og prosess

Leif Grimsmo jobber med prosjektledelse i tverrfaglige industrielle F&U-prosjekter i marin sektor. Han har jobbet med prosjekter innenfor utvikling av teknologi for forbedret fiskekvalitet (elektrobedøving og nye materialer i fiskeredskap), ombordhåndtering av fangst, utvikling av ny prosessteknologi for prosessering av krill fra lab til industriell og patentert prosess. De siste tre årene har det vært mye fokus på industriell utnyttelse av mesopelagisk fisk i prosjekter finansiert av fiskebåtrederier, Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge og Fiskeri og Havbruksnæringens Forskningsfond. Leif Grimsmo bidrar på Land møter hav under parallellsesjonen med Nofima og Sintef Ocean, med tittel "Fra restråstoff til råstoff".

Revilija Mozuraityte
Forsker i SINTEF Ocean

Revilija Mozuraityte har en PhD i Bioteknologi innen lipidoksidasjon i marine råstoff. Hun har jobbet i over 10 år som forsker i SINTEF Ocean, og er nå en del av faggruppe Sirkulær Bioøkonomi. Her forsker hun på produksjon og stabilitet av marine ingredienser, utnyttelse av restråstoff, samt lipidoksidasjon og stabilitet. Revilija Mozuraityte bidrar på Land møter hav under parallellsesjonen med Nofima og Sintef Ocean, med tittel "Fra restråstoff til råstoff".

Gaute Njå
Prosjektleder Innovasjon i Hoff SA

Gaute Njå er utdannet sivilagronom med hovedvekt på jord- og plantefag, med tilleggsutdannelse innen bedriftsøkonomi. Han har vært ansatt i HOFF siden 1994 der han har hatt stillinger som produksjonsleder og fabrikksjef. De siste 2,5 årene har han jobbet som prosjektleder i Innovasjonsavdelingen med hovedvekt på problemstillinger knyttet til biprodukter. Gaute Njå bidrar på Land møter hav under parallellsesjonen med Nofima og Sintef Ocean, med tittel "Fra restråstoff til råstoff".

Elin og Rune Klufterud
Familiebedriften Bamsrudlåven AS

Elin og Rune Klufterud driver familiebedriften Bamsrudlåven, som ligger ved Mysen i Østfold, og som ønsker å utnytte gårdens ressurser. Av ferske egg fra gårdens høner og melk fra naboens kuer produseres det Gårdsis. Eplesorbet er utviklet for å utnytte eggehviten som blir igjen etter iskremproduksjonen, sammen overskudd fra eplepressing på Dyre Gård. Elin og Rune Klufterud bidrar på Land møter hav under parallellsesjonen med Nofima og Sintef Ocean, med tittel "Fra restråstoff til råstoff".

Annita Fjuk
Digital Norway - Toppindustrisenteret AS

Annita Fjuk er ansvarlig for samarbeid mellom forskning og næringsliv i Digital Norway. Hun har lang erfaring med hvordan man kan ta i bruk mulighetene digitale teknologier gir til å forbedre, fornye og skape nytt, og har tidligere jobbet i bl.a. Telenor, som programsjef for Telenors forskningsavdeling. Annita Fjuk bidrar på Land møter hav med den interaktive workshopen «Digitalisering – en mulighet!»

Stig A. Borgvang
Head of Large Project Developments at NIBIO Biotechnology and Plant Health

Stig A. Borgvang er utdannet filolog fra universitetene i Lausanne og Neuchâtel i Sveits, og limnolog fra UiO. Han har vært «Deputy Scientific Secretary» i Paris Kommisjonens sekretariat i London i 6 år, med hovedansvar for aktiviteter relater til overgjødsling av marine- og limniske områder, utvikling av BAT for forskjellige industrisektorer, offshore industri og diffuse kilder for miljøfarlige stoffer. Han har siden 2008 vært ansatt i Bioforsk/NIBIO, og har de siste årene jobbet med prosjekter rettet mot mat, fôr og farmasøytiske produkter. Han leder nå det største mikroalgeproduksjonsprosjektet i Norge, Algae To Future, finansiert av Norges forskningsråd. Borgvang bidrar på Land møter hav ved å lede bolken «Råvareleverandør eller industrinasjon?»

Dag Hjelle
Brigader/lege/spesialist i samfunnsmedisin. Fagdirektør i Forsvarets sanitet og prosjektleder ved Oslo Universitetssykehus/Rikshospitalet/Intervensjonssenteret.

Dag Hjelle har hatt ansvar for medisinsk understøttelse av Forsvarets operasjoner i inn og utland fra 2000 til 2016. Han har samtidig ledet Forsvarets sanitets forskningsråd, representert Norge i NATOs forskningsorganisasjon (Science and Technology Organization) og er medlem av Forsvarssektorens forskningsråd. Hjelle bidrar på Land møter hav i bolken «Råvareleverandør eller industrinasjon?», hvor han vil redegjøre for vår strategiske situasjon når det gjelder tilganger til ressurser og mulig næringsutvikling basert på kombinasjon av sikkerhetspolitiske analyser og utvikling innen relevante teknologiske områder slik det sees fra NATOs strategiske forskningsråd.

Tage Thorstensen
Forsker i NIBIO

Tage Thorstensen har doktorgrad i plantemolekylærbiologi og har i mange år forsket på epigenetiske mekanismer i planter. Han har tidligere jobbet i Bioteknologinemnda og i Inven2 som er Universitetet i Oslos kommersialiseringsselskap. Han jobber nå med genredigering og GMO i NIBIO og med innovasjon i ARD Innovation. Han er også medlem i VKMs faggruppe for GMO. Thorstensen bidrar på Land møter hav i bolken «Råvareleverandør eller industrinasjon?»

Svein Guldal
Prosjektleder for klima og energi i Norges Bondelag

Svein Guldal har lang erfaring fra Norges Bondelag, med tillitsverv på alle nivåer, hvorav 6 år i sentralstyret fra 2004 til 2010. I dag jobber han i næringspolitisk avdeling, som saksbehandler og prosjektutvikler innen klima, energi og bioøkonomi. Han har også vært bonde siden 1975, med dyrkingserfaring fra grønnsaker, sau, korn, skog og epleproduksjon. Han har et omfattende nettverk i de fleste toneangivende universiteter og forskningsinstitusjoner i Norge, og bidrar på Land møter hav i bolken «Råvareleverandør eller industrinasjon?»

Frank Larsen
Administrerende direktør i Klosser Innovasjon AS

Frank Larsen er adm. dir. i Klosser Innovasjon AS, og styremedlem i Heidner Biocluster. Han bidrar på Land møter hav under bolken "Resultater fra parallellsesjoner - Hvordan kan vi ta dette videre?"

Torunn Aass Taraldrud
Avdelingsdirektør Norwegian Innovation Clusters, Innovasjon Norge

Torunn Aass Taraldrud bidrar på Land møter hav under bolken "Resultater fra parallellsesjoner - Hvordan kan vi ta dette videre?"